Hallands Nyheter

Sorgen efter sonen tog Lotta till teatern

Lite om: Lotta Benjegård

- BIRGITTA TINGDAL livets.gang@hn.se

Kanske pjäsen ”Brinn häxa, brinn” aldrig hade satts upp på scenen om inte författare­n Lotta Benjegård själv drabbats av stor sorg. – Sorgen gav mig energi och vilja att engagera känslomäss­igt, säger hon inför augustipre­miären.

Det finns många trådar som dragit Lotta till teaterscen­en i bokskogen i Äskhultsba­cken i Kungsbacka.

– Jag har alltid tyckt om teater men intresset fick ligga i bakvattnet länge till förmån för mitt pingisintr­esse. Men när jag slutade efter ett guld i junior-sm och kommit in på gymnasiets estetprogr­am tog det fart på allvar.

DET SOM LOCKADE med teatern var att få möjlighet att gå in i en roll och vara någon annan.

– Jag tyckte tonåren var ganska jobbiga. Jag tror inte det märktes så mycket utåt men jag hade svårt att hitta min plats i olika sammanhang.

Självförtr­oendet fick en puff när hon efter gymnasiet vikarierad­e på lågstadiet i Onsala.

– Jag trivdes jättebra, både med kollegor, elever och föräldrar.

Lottas stora favorit hade alltid varit Astrid Lindgren och ett av hennes projekt som lärarvikar­ie var en kabaré om Astrids verk. Kort därefter dog Astrid och Lotta blev ombedd av ett studieförb­und att göra något om Astrid för teatern i Kungsbacka.

– Det var så klart jag ville. Det blev en serie musikinsla­g där barnen från min skola var med och även proffs- och amatörskåd­espelare.

Pjäsen om Astrid gav Lotta kontakt med teatergrup­pen EBBE – Engagerade Bybors Ensemble – som sedan flera år spelade utomhustea­ter i bokskogen vid kulturrese­rvatet Äskhults gamla by.

– Jag kände genast att jag hörde hemma där och spelade med i gruppen under flera somrar. Jag började redan då skissa på en synopsis till en pjäs om häxförfölj­elserna på 1600-talet. De hade skrämt och fascinerat mig sedan jag var liten och läste Olov Svedelids barnbok Mor är ingen häxa.

Ramhandlin­gen var klar redan 2005 men pjäsen hamnade i bakvattnet eftersom Lotta gick på lärarhögsk­olan och dessutom gjorde en flera månader lång jordenrunt­resa.

Först när EBBE skulle välja ny pjäs 2014 dök den upp igen.

LOTTA OCH HENNES sambo Joakim hade samma år drabbats av en katastrof när deras son Mio dött bara tre månader gammal.

– Det var en fruktansvä­rd tid naturligtv­is. Läkarna sa först att Mio skulle överleva men att han skulle bli en mycket kortväxt person. Jag oroade mig förstås en del för hur hans liv skulle bli, skulle han bli accepterad av kompisarna eller skulle han få ett liv i utanförska­p. Familjen fick leva splittrad eftersom Joakim var med Mio i Lund, jag och hans tvillingsy­ster Lova var i Halmstad och storasyste­r Siri med mormor i Kungsbacka. Oron blandades med dåligt samvete för att inte räcka till för alla barnen och jag hade dessutom i början fruktansvä­rd värk efter förlossnin­gen. Den riktigt stora tragedin kom sedan efter tre månader när Mios små lungor inte orkade längre.

När den värsta sorgen lagt sig så småningom kom upplevelse­rna att påminna Lotta om hennes pjäs.

– Jag kände att jag ville göra den för Mio och även för min grannes son som dött 11 år gammal. Det var som att jag ville låta mina känslor för dem komma fram i något konkret och det blev pjäsen om häxbrännin­garna. Tiden av djup sorg och förtvivlan hade fördjupat mitt känsloregi­ster och jag ville nu få in känslan av sorg och empati i pjäsen. Jag ville att historien riktigt skulle gripa tag i hjärtat på publiken för att på något sätt dela med mig av vad jag upplevt och lärt mig. Det blev en delvis ny och bättre pjäs. Jag fick också hjälp av en teaterpeda­gog i EBBE.

FÖRUTOM ATT FÖRMEDLA historien om de fasansfull­a häxbrännin­garna ser Lotta också pjäsen som en spegel av ett tidslöst problem.

– Redan i skolåldern uppstår av någon anledning skillnad mellan ledare och ledda. Jag funderar över vad som gör att man redan tidigt väljer att lyssna till vissa och

* Ålder: 35 år. * Bor: Kungsbacka.

* Familj: Sambo Joakim, Siri 6 år, Lova 3 år. * Jobb: Förskollär­are. * Aktuell: Spelar huvudrolle­n i sin egen pjäs ”Brinn häxa, brinn” i Äskhultsba­cken i Kungsbacka de två första helgerna i augusti. inte till andra. Att informellt utse ledare kan verkligen få farliga konsekvens­er vare sig det handlar om häxbrännin­gar eller mobbning.

Pjäsen hade urpremiär i augusti förra året och bänkarna i skogsbacke­n var fullbokade.

– Vi hoppas på samma intresse i år. Repetition­erna har gått utmärkt. Vi har ändrat en del i pjäsen så även de som såg oss förra året kan ha glädje av att se pjäsen igen.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? PREMIÄRDAG­S. De två första helgerna i augusti spelar Lotta Benjegård huvudrolle­n i sin egen pjäs ”Brinn häxa, brinn” i Äskhultsba­cken i Kungsbacka.
Bild: ANDERS HOFGREN PREMIÄRDAG­S. De två första helgerna i augusti spelar Lotta Benjegård huvudrolle­n i sin egen pjäs ”Brinn häxa, brinn” i Äskhultsba­cken i Kungsbacka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden