Hallands Nyheter

Klara för final

FRIIDROTT: VM

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se

Daniel Ståhl kom till London som guldfavori­t, men för att få slåss om medaljerna krävs att först ta sig igenom kvalet. En inte helt angenäm och ofta lite nervös uppgift, eftersom man bara har tre försök på sig att fixa finalbilje­tten.

STÅHL DARRADE INFÖR favorittry­cket – men bara lite grann.

Efter att ha varit säkerheten själv den här säsongen nådde han inte längre än 61,83 i första kastet.

– Första kastet var okej, men halvskakig­t, sa han till TV4.

I andra kastet var Ståhl desto vassare. Finfina 67,64 räckte med bred marginal för att säkra en plats i morgondage­ns final.

– Jag tog i lite mer i andra. Nu är det final, nu kör vi.

TRÄNAREN VÉSTEINN HAFSTEINSS­ON var imponerad av Ståhls lugn.

– Jag har aldrig sett honom kasta så långt så lugnt. Jag är jättenöjd med honom, att han fixade det så otroligt lätt.

Tränaren var aldrig nervös efter det första kastet.

– Du måste inte sätta det i första. Jag var inte alls nervös efter första. Det känns så klart fantastisk­t. Han visar vilken otrolig form han är i. Konkurrens­en var tuff. – Förmodlige­n det bästa kvalet någonsin, fantastisk­t bra standard på diskusen här. Jag tror väldigt mycket på Daniel och jag tror han är redo.

Michel Tornéus missade final i OS och i förra VM.

I London slog han till med ett finalhopp direkt.

– Som en sten som släppte, sa han efter 8,07 till TV4.

Michel Tornéus har tagit medalj på VM inomhus men aldrig utomhus. När friidrotts-vm i London inleddes behövde svensken inte ödsla onödig tid på arenan i kvalet. Ett hopp räckte.

31-åringen fick en näst intill perfekt plankträff och hoppade 8,07 – två centimeter över vad som krävdes för att nå final.

– Jag lyckades sätta markeringa­rna fel med en meter och hade två ansatser som var jättedålig­a. Sen så lyckades jag precis klämma in en precis innan tävlingarn­a skulle börja. Så jag var lite nervös om jag skulle träffa eller inte. Jag tror den var perfekt, det kändes som det. Tajtare än så går inte komma.

Tornéus säkrade Vm-biljetten för en knapp månad på hög höjd i Sierra Nevada, Spanien, där han hoppade 8,30. Samma ställe som 31-åringen säkrade Os-biljetten i fjol med karriärens längsta hopp på 8,44 – vilket också är svenskt rekord.

– Den här säsongen har varit otroligt upp och ner, så jag är glad att gå härifrån med en finalplats. Jag var lite rörd precis efter, för jag kände att det var som en sten som släppte. Jag har varit på andra sidan världen för att träna och komma hit och konkurrera.

Guldhoppet lever i högsta grad för Daniel Ståhl. Diskusstjä­rnan är klar för Vm-final efter 67,64 meter i kvalet. – Nu är det final, nu kör vi, sa svenska guldhoppet. Även Michel Tornéus tog sig till final i längdhopp.

TORNÉUS MISSADE FINAL i OS förra året och VM i Peking för två år sedan. I London 2017 gick kvalet bättre. Finalen hoppas på lördag.

– I morgon är det final och det ska bli otroligt kul. Jag har inget att förlora – fullt ös bara.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? STÅHLMANNE­N. Med 67,64 meter tog sig Daniel Ståhl lätt till final.
Bild: JOEL MARKLUND STÅHLMANNE­N. Med 67,64 meter tog sig Daniel Ståhl lätt till final.
 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? PERFEKT HOPP. Michel Tornéus träffade plankan perfekt och hoppade 8,07 i längdhopps­kvalet.
Bild: JOEL MARKLUND PERFEKT HOPP. Michel Tornéus träffade plankan perfekt och hoppade 8,07 i längdhopps­kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden