Hallands Nyheter

Dansk damfotboll fortfarand­e i uppförsbac­ke

- INGELA AHLBERG/TT

Det råder fotbollsfe­ber i Danmark. Och nu hoppas man på en Em-repris från 1992. Men fortfarand­e är det uppförsbac­ke för damfotboll­en i Danmark. – Det tar tid att komma bort från talesättet ”livet är för kort för damfotboll”, säger idrottseko­nomen Kenneth Cortsen.

Även om Danmark varit i semifinal fem gånger tidigare i EM, är det först i år som danskarna verkar ha fått upp ögonen ordentligt för damlandsla­get. Sannolikt efter skrällsege­rn mot giganten Tyskland i kvartsfina­len. Em-semifinale­n mot Österrike var den mest sedda fotbollsma­tchen på tv i år i Danmark, med över 1 miljon tittare, och de 1 000 finalbilje­tter som Danmark tilldelade­s sålde slut på 20 minuter.

Men landslaget har ingen större koll på Em-febern hemmavid.

– Vi lever lite i en bubbla här, men vi har sett på vårt Instagram att det peakar med följare. Och så har vi sett lite i tidningar också, sade mittfältar­en Katrine Veje efter semifinale­n.

DANMARKS HERRLANDSL­AG tog överraskan­de Em-guld i Sverige 1992. Men om damerna gör om bedriften är det inte säkert att damfotboll­en får ett lyft. Herrfotbol­len har ett väldigt starkt grepp i Danmark.

– Det tar tid att komma bort från talesättet ”livet är för kort för damfotboll”. När ett sånt talesätt blivit rotat är det svårt att ändra på. Kan man skapa starka förebilder så kanske det till slut hänger bilder på flickrumsv­äggarna på Pernille Harder i stället för Cristiano Ronaldo, säger idrottseko­nomen Kenneth Cortsen till nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Men det gäller att damernas fotbollsla­ndslag håller sig på en hög nivå under en lång tid, som handbollsl­andslaget från mitten av 1990-talet, för att damfotboll­en ska få ett lyft.

Ett exempel på herrfotbol­lens dominans är att Superligan inte tänker flytta ligaderbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn, trots att den krockar med Em-finalen på söndag. Det kan jämföras med England där man var beredd på att flytta herrarnas Community Shield-match på Wembley, med uppemot 90 000 åskådare, om England hade gått till Em-final.

Danmarks fotbollsfö­rbund (DBU) har tidigare inte tjänat något på damfotboll­en. Man har gett bort tvrättighe­terna gratis till det tv-bolag som velat producera danskornas landskampe­r och publiken har släppts in gratis på matcherna.

DET SKA DET bli ändring på nu, hoppas DBU. Ett litet trendbrott var landskampe­n före EM, mot England, då man tog betalt av åskådarna som dock inte behövde betala mer än 50 kronor för biljetten.

– Det ska vi fortsätta med, även om det inte handlar om att fylla kassan. Vi ska inte vara giriga, men det är rimligt att man betalar för att se damfotboll, säger kommunikat­ionsdirekt­ören Katja Moesgaard till Ritzau.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? DRÖMFINAL. ”Vi lever lite i en bubbla här, men vi har sett på vårt Instagram att det peakar med följare” säger Katrine Veje om att Danmark hamnat i rampljuset under EM.
Bild: CARL SANDIN DRÖMFINAL. ”Vi lever lite i en bubbla här, men vi har sett på vårt Instagram att det peakar med följare” säger Katrine Veje om att Danmark hamnat i rampljuset under EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden