Hallands Nyheter

Kramer har semin i sikte

- FRIIDROTT: VM JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Andreas Kramer är bara 20 år men kan redan titulera sig bäst i Sverige genom tiderna. Med karriärens snabbaste lopp i genrepet satsar han nu på att nå semifinal i Vm-debuten. – Jag har lite svårt att vänja mig vid att jag är bäst i Sverige, säger han.

Att Andreas Kramer skulle springa 800 meter var bestämt sedan födseln. Visst, han testade både ishockey, fotboll, handboll och tennis under uppväxten i Sävedalen, men med en mamma som represente­rat Norges juniorland­slag på 800 meter fanns det egentligen inga alternativ.

20 ÅR GAMMAL har han hunnit samla på sig 20 ungdoms- och juniorguld på SM. Den här sommaren har än finare titlar trillat in. Under juli månad bockade han i tur och ordning av guld på U23-EM, Vm-kvalgränse­n och det svenska rekordet.

– Det var väldigt mycket på en gång. Jag stängde ute mig från sociala medier och åkte ut till familjens sommarstäl­le mellan Smögen och Lysekil. Jag behövde ta det lite lugnt, sa han några dagar innan Vm-avfärden.

Vi träffades på Slottsskog­svallen i Göteborg. Byggarbeta­re förbättrad­e den historiska arenan och det skramlade högt. Även om liknande förberedel­ser skett på Olympiasta­dion i London kommer det vara en helt annan värld han går in i på dagens Vm-debut.

– Det blir väldigt stort och riktigt häftigt. Men jag känner mig säker när jag tävlar. Jag har fått erfarenhet, säger han.

UNDER FREDAGSKVÄ­LLEN FICK han motståndar­na i sitt försökshea­t. Då analyseras potentiell­a lopp tillsamman­s med tränaren Per Skoog och en taktik finslipas.

– Semi är målet, även om jag inte tror att jag är rankad för att ta mig vidare, säger han.

Men de senaste veckornas framgångar syns också i listorna. Hans rykande färska svenska rekord 1.45.13 är bara två sekunder från världsetta­n Emmanuel Korirs notering.

– Man har närmat sig. Det känns ovant att se mig så långt fram i statistike­n. När man tänker på det

”Det blir väldigt stort och riktigt häftigt. Men jag känner mig säker när jag tävlar. Jag har fått erfarenhet.”

låter det lite konstigt att jag är bäst i Sverige genom tiderna, säger han.

DET PERSONLIGA REKORDET har redan förbättrat­s med två sekunder i år. Så varför inte ta två sekunder till på Olympiasta­dion när han ändå är i farten, även om London-vm inte var sommarens egentliga prioriteri­ng?

– Jag är egentligen inte tränad för VM. Målet var U23-EM. Jag ville kunna prestera bra där och tänkt att om det går som jag vill kvalar jag till VM också. Samtidigt kände jag att jag har tagit ett steg till den här säsongen. VM var inte orimligt, säger han.

Nej, i stället är det högst verkligt. Från att för inte länge sedan fört en undanskymd tillvaro på Vallhamra IP satt Kramer omgiven av den svenska pressen i en fåtölj i ett överdådigt konferensc­entrum i centrala London torsdagen före Vm-loppet. Han verkade trivas.

– Jag känner mig stark. Det ska bli häftigt, säger han.

ANDREAS KRAMER

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? BÄST I SVERIGE. Andreas Kramer har svårt att vänja sig vid tanken att han är den snabbaste löparen på 800 meter i Sverige någonsin.
Bild: JONAS LINDSTEDT BÄST I SVERIGE. Andreas Kramer har svårt att vänja sig vid tanken att han är den snabbaste löparen på 800 meter i Sverige någonsin.
 ?? Bild: FREDRIK KARLSSON ?? REKORDSLAG­ARE. Andreas Kramer efter att han hade satt nytt svenskt rekord på 800 meter under friidrotts­tävlingen i Karlstad den 25 juli.
Bild: FREDRIK KARLSSON REKORDSLAG­ARE. Andreas Kramer efter att han hade satt nytt svenskt rekord på 800 meter under friidrotts­tävlingen i Karlstad den 25 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden