Hallands Nyheter

Neymars flytt delar fotbollen

- TT

Alldeles för mycket pengar, enligt vissa. Rimligt, menar andra. Neymars rekordöver­gång till Paris Saint-germain delar fotbollsvä­rlden. – Jag tycker inte att 200 miljoner pund är dyrt, säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho.

Under torsdagen roddes sommarens stora fotbollstr­ansfer i hamn. Brasiliane­n Neymar lämnar Barcelona för spel i Paris Saint-germain. Den franska storklubbe­n – med qatarisk ägare – betalar motsvarand­e cirka 2,13 miljarder kronor för den 25-årige anfallsstj­ärnan.

Men är han värd pengarna?

I EN GALEN fotbollsvä­rd där mångmiljon­övergångar sker dagligen upphör inget längre att förvåna. 2,13 miljarder är emellertid drygt en miljard mer än den tidigare rekordnote­ringen, Paul Pogbas flytt till Manchester United från Juventus förra sommaren.

– När vi betalade mycket för Paul sade jag att det inte var dyrt. Dyrt är det när man betalar en viss nivå utan att få en viss kvalitet. 200 miljoner pund för Neymar är inte dyrt, tycker jag, säger Manchester Uniteds tränare José Mourinho enligt Independen­t.

– Neymar är en av världens bästa spelare, så kommersiel­lt är det en stark affär. Problemet är inte Neymar, problemet är konsekvens­erna. Nu kommer fler spelare kosta 100 miljoner pund, fler kommer kosta 80 miljoner. Det blir ett problem.

Bayern Münchens klubbpresi­dent Uli Hoeness tycker dock att Neymars prislapp är för hög.

– Jag vill inte köpa spelare för 150 eller 200 miljoner euro. Jag vill inte hänga med i den galenskape­n. Det är något vi vägrar att göra, säger han.

Arsène Wenger, Arsenals tränare som genom åren fått kritik av supportrar för att han inte öppnat plånboken tillräckli­gt ofta och köpt in stora stjärnor, anser att affären är bortom rimlighete­ns gränser.

– För mig är det här konsekvens­en av det ägandeskap som förändrat fotbollen totalt de senaste 15 åren, säger han.

FÖRRA SOMMAREN KÖPTE klubbarna i de fem stora ligorna spelare för sammanlagt 3,3 miljarder euro, motsvarand­e 33,5 miljarder kronor. En rekordnote­ring som av allt att döma kommer slås i år.

– Min åsikt är att det är ohållbart i längden, sade Tottenhams ordförande Daniel Levy nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden