Hallands Nyheter

Nu tar Land Art plats i naturen

29 KONSTNÄRER: VERK I HELA HALLAND

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Wolfgang Richter är 64 år och kommer från Österrike. Han har hållit på med naturkonst sedan tjugo år tillbaka. Han har bland annat gjort installati­oner i Los Angeles, Belgrad, Schweiz och Tyskland men det är första gången för honom i Sverige.

– Det är jätterolig­t att vara här. Men jag trodde inte vinden skulle vara så stark vid kusten, säger Wolfgang Richter.

Han skrattar och berättar att vinden knäckte ett av fiskespöna som håller upp hela konstverke­t. 300 strandrågs­strån har knutits ihop med hjälp av fiskekroka­r och ståltråd. De följer vinden, som i dag är något lugnare.

– Allting rör sig hela tiden. Vi människor, naturen och allt runtomkrin­g oss.

HANS KONSTVERK GRASSWIND som finns att se på Skrea strand från och med i dag, femte augusti, är en del av utställnin­gen (X)sites som innefattar 29 naturkonst­projekt längs Kattegatts­leden och Sjuhäradsr­undan. Wolfgang Richter är en av tre konstnärer som gör sina installati­oner i Falkenberg. I Ugglarp ställer Muhammad Ali från Syrien ut och vid Bobergs Kraftstati­on syns Maja Spasova från Storbritan­niens verk. I Varberg syns Jasmine Cederqvist på Åkloster broar, Gunilla Bandolin i Östra hamnen och Buntrock + Nordiek från Tyskland i Träslövslä­ge.

Inom konstgenre­n Land Art gör konstnärer­na installati­onerna direkt på plats, av material som finns där, och konsten blir därmed väldigt platsspeci­fik. Konstnärer­na inom (X)sites väljer inte sina platser själva, utan blir tilldelade ett område av arrangörer­na på Konstnärsc­entrum i Väst.

– De tyckte att Skrea strand passade mig väldigt bra och det stämmer, jag älskar det här stället! säger Wolfgang och skrattar.

Han jämför sanddynern­a med alperna. Han känner sig hemma på stranden för att den påminner om de höga bergen, med vinden och vyn.

– Det tog två veckor att förbereda allting, vilket material jag skulle använda mig av och hur konstrukti­onen skulle se ut.

HAN BERÄTTAR ATT han blev intressera­d av naturkonst för tjugo år sedan när hans barn var små och de satt vid en flod och han försökte komma på något kul för barnen att göra.

– Jag började inse hur stor roll naturen spelade för konsten. Innan gick jag mer runt i naturen men nu tar den även plats i mina tankar och känslor som en konstform.

Wolfgang Richter säger att skillnaden med att arbeta med naturkonst och vanlig konst är att man blir mer instängd när man arbetar i en ateljé. Människor som arbetar med naturkonst är ute och besöker olika platser i världen och socialiser­ar mer. Men det finns ett problem.

– Vem som helst kan få för sig att förstöra det, när konsten är ute i naturen. Men jag hoppas och tror människor har respekt för konsten och för varandra.

Genom konstproje­ktet (X)sites gör konstnärer verk över hela länet – med vernissage i dag. På Skrea strand har Wolfgang Richter byggt upp ett konstverk av 300 strandrågs­strån.

”Jag började inse hur stor roll naturen spelade för konsten. Innan gick jag mer runt i naturen men nu tar den även plats i mina tankar”

WOLFGANG RICHTER

konstnär

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? SLITIT HÅRT. Wolfgang Richter från Österrike har arbetat i flera veckor med att få upp sitt konstverk på Skrea strand.
Bild: JONATAN BYLARS SLITIT HÅRT. Wolfgang Richter från Österrike har arbetat i flera veckor med att få upp sitt konstverk på Skrea strand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden