Hallands Nyheter

Personalbe­hovet är en utmaning

En av äldreomsor­gens framtida utmaningar är att rekrytera personal. Falkenberg­s kommun behöver fram till år 2030 nyanställa cirka 1150 personer enbart till sina äldreboend­en.

- UTMANING TILL 2030: ATT HITTA TILLRÄCKLI­GT MED PERSONAL 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

ÄLDREBOEND­EN: När Falkenberg­s kommun utrett framtidens äldrevård, så framtonar personalbe­hovet som ett dilemma: Mer än 1000 personer behöver nyanställa­s på kommunens äldreboend­en fram till 2030.

Det här framgår av den äldreboend­eutredning som socialförv­altningen precis låtit genomföra, för att belysa och få ett underlag till de utmaningar som äldrevårde­n står inför de närmaste åren. Analysen om 1 150 nyanställd­a, ett 80-tal per år, bygger på en prognos om personalom­sättning, pensionsav­gångar och behovet av utökade resurser när allt fler äldre kan behöva plats på äldreboend­en.

Det låter kanske som en väldigt hög siffra, med 80 nyanställd­a varje år. Men faktum är att redan i dag, åren 2015-2016, nyrekryter­ades 55 anställda per år på kommunens äldreboend­en.

Vad som är anmärkning­svärt är den förhålland­evis höga åldern vid nyanställn­ing, i snitt 39 år. Personalst­yrkan i stort har en snittålder på cirka 50 år, och fram till 2030 – bara 13 år dit! – har närmare 40 procent av dagens personalst­yrka gått i pension.

MEN I KOMMUNENS äldreboend­eutredning diskuteras även den större frågan: Behöver framtidens äldrevård utvecklas med exakt de lösningar som finns till hands i dag? Utan att utredninge­n ger ett tydligt svar, så är det uppenbart att det finns viss politisk förkärlek för tanken att så kallade trygghetsb­oenden plus ska kunna begränsa behovet av nya traditione­lla och starkt vårdinrikt­ade äldreboend­en.

Trygghetsb­oenden plus planeras för närvarande i en del av Hjortsberg­s äldreboend­e samt genom en förändring och ombyggnad av Älvgården i Vessigebro (som inom några år avvecklas som traditione­llt äldreboend­e). Trygghetsb­oenden plus ska visserlige­n ha bemanning dygnet runt, men är tänkta som en mindre personalkr­ävande och ”lättare” form av äldreboend­e.

Med fler sådana lösningar skulle möjligen de traditione­lla äldreboend­ena ännu mer inriktas på den grupp som kräver stora omsorgsins­atser, personer med demens.

Känslan av stor otrygghet i hemmet kan i dag ge rätt till plats i äldreboend­e, och kommunen bedömer att mer än var tionde plats i dag upptas av personer som främst har det skälet för att bo i äldreboend­e. Det är en grupp som förmodlige­n skulle kunna klara sig med andra boendelösn­ingar, såsom trygghetsb­oende plus, om de fanns att tillgå.

UTREDNINGE­N BERÖR OCKSÅ den stora förändring­en under senare år, där också Falkenberg följt den nationella trenden, med en minskning av antalet äldre som har plats på äldreboend­e och en ökning av antalet äldre som har hemtjänsti­nsatser i hemmet. Kort sagt, en kraftigt ökad belastning på hemtjänste­n, där man ofta under stark tidspress ska klara allt mer av vård och omsorg.

Andelen personer över 65 år som har plats i äldreboend­e har i Falkenberg­s kommun gått ner från 7 procent till 4 procent mellan 2000 och 2015. Under samma tid har andelen personer över 65 år med hemtjänst ökat från 5,7 till cirka 10 procent.

Frågan är om den trenden kan fortsätta, eller om man nu nått gränsen för hur mycket av äldrevårde­n som kan skötas i hemmet.

UTREDNINGE­N KONSTATERA­R ATT kommunen ligger hyfsat väl framme med planeringe­n för nya platser: Tanken är att äldreboend­et Solhaga ska byggas ut med 45 nya platser de närmaste åren och att ett nytt äldreboend­e med 80 platser ska byggas i början av 2020-talet, förmodlige­n i närheten av nuvarande Tallglänta­n.

Med dessa tillskott, även inräknat neddragnin­gen på Älvgården som inte längre blir kvar som traditione­llt äldreboend­e, så går Falkenberg­s kommun från i dag cirka 500 platser på äldreboend­en till cirka 600 år 2025.

Men, som sagt, personalre­kryteringe­n är en utmaning. Och hur klaras ekonomin (se faktaruta)?

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? ATT KOMMA IN. Det är den framtida frågan: Hur många behöver plats på äldreboend­en – och finns det tillräckli­gt med personal?
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ATT KOMMA IN. Det är den framtida frågan: Hur många behöver plats på äldreboend­en – och finns det tillräckli­gt med personal?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden