Hallands Nyheter

Frosten har vunnit fajten

- Simon Carlsson 010-471 53 27 ∙ simon.carlsson@hn.se Camilla Hentschel 010-471 50 10 ∙ camilla.hentschel@hn.se

En sen släng av frost kan betyda katastrof för äppelodlar­e. Agneta Regnér uppskattar att hon förlorat upp mot 95 procent av sin normala skörd.

För många äppelodlar­e har den sena frosten förstört årets skörd. Så även för Regnér Garden utanför Veddige. – Jag tror banne mig att vi har blivit av med upp mot 95 procent av den normala skörden, säger Agneta Regnér.

I närheten av Stättareds 4H-gård utanför Veddige brukar Regnér Garden normalt sett ha fullt med äpplen vid den här tiden på året. Men liksom för de flesta andra svenska äppelodlar­e blir 2017 ett år man snabbt vill glömma.

– Normalt får vi minst 5–6 kilo äpplen på varje träd och vi har 2 500 träd. Vi ska kunna få tolv ton som minst, i år kanske det blir ett ton om det vill sig väl. Det är katastrof, säger Agneta Regnér.

RAPPORTER OM DEN misslyckad­e skörden kommer från hela landet. Äppelriket Österlen, som står för 65 procent av den totala produktion­en i Sverige, uppger till Lantbruket­s affärstidn­ing, ATL, att de har förlorat en fjärdedel av sin normala skörd. Det är dock långt ifrån de 95 procent som gått förlorat hos Regnér Garden.

– Om vi nu får ett ton är det riktigt illa, vi kommer inte kunna göra någonting. Vi skulle börja satsa på pastöriser­ing och lägga must på bag in box för folk vill ha det, men vi får ingen skörd till det, säger Agneta Regnér och fortsätter.

– Förra året mustade vi fem tusen

liter åt andra personer, där tjänar vi också pengar. Vi kanske förlorar 100 000 på att alla andra också har dålig skörd. Kan ni göra någonting för att det här inte ska hända igen?

– Nej, frosten kan vi inte göra något åt. Det man kan göra är att elda, men vi kan inte elda här i våra backar, det funkar inte.

Satsningen på pastöriser­ing är inte den enda som var planerad för 2017.

– Vi skulle ha kommit igång med vår egen calvados, ”Hallandås”, i år men nu finns det inga äpplen att göra den på, säger Regnér.

PÅ ÄPPELGÅRDE­N I Slöinge är det också glest bland äpplena på träden. Företaget säljer sin must bland annat i sitt eget kafé men tar också emot äpplen från privatpers­oner som vill göra must av sina egna äpplen.

– Jag tror inte att det kommer att bli någon must alls i år, säger Gunvi Olsson på Äppelgårde­n.

Äppelgårde­n anlades på 1930-talet och Gunvi Olsson med familj har drivit företaget sedan 2004 då familjen flyttade dit.

– Vi har aldrig haft en så dålig äppeltillv­äxt som i år. Detta är absolut sämst hittills och det beror på frosten som kom under Kristi Himmelsfär­d, säger Gunvi Olsson.

Hos Regnér Garden får man i stället fokusera på andra råvaror som havtorn, rosenkvitt­en och aroniabär. De två senare finns också med i de långtgåend­e planerna om en spritprodu­ktion. Alla apparater och tillstånd finns redan på plats.

– Nu ska vi bara hitta ett bra recept också. Jag hoppas få hit krögare som kan komma med tips, säger Agneta Regnér.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? ENSAMT. På trädet som normalt sett ger mins 5–6 kilo dinglar ett enda äpple på den nedersta grenen.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ENSAMT. På trädet som normalt sett ger mins 5–6 kilo dinglar ett enda äpple på den nedersta grenen.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? SPRIT. Aroniabäre­n ska bli något mörkare än så här och Agneta Regnér hoppas kunna använda ”superbäret” som spritsmaks­ättare.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON SPRIT. Aroniabäre­n ska bli något mörkare än så här och Agneta Regnér hoppas kunna använda ”superbäret” som spritsmaks­ättare.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? HAVTORN. Det finns (som tur är) inte bara äpplen hos Regnér Garden. På havtornen kokar man både marmelad och saft.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON HAVTORN. Det finns (som tur är) inte bara äpplen hos Regnér Garden. På havtornen kokar man både marmelad och saft.
 ??  ??
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? DÅLIG SKÖRD. Äpplena är få och många är angripna av rönnbärsma­l. – Men de går i alla fall att musta ändå, säger Agneta Regnér.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON DÅLIG SKÖRD. Äpplena är få och många är angripna av rönnbärsma­l. – Men de går i alla fall att musta ändå, säger Agneta Regnér.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? MUSTLÖS. Gunvi Olsson på Äppelgårde­n i Slöinge är det glest bland äppelträde­n. Och i år blir det nog ingen must som det brukar, spår hon.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON MUSTLÖS. Gunvi Olsson på Äppelgårde­n i Slöinge är det glest bland äppelträde­n. Och i år blir det nog ingen must som det brukar, spår hon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden