Hallands Nyheter

Slit inte slöjan av Sana!

SLÖJDEBATT. Bekämpa slöjtvång, men förbjud inte slöjan. Stoppa förtryck, men värna religionsf­riheten.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 7/6. Är slöjor på skolflicko­r ett otyg som absolut bör förbjudas? Ja, lyder det trosvissa svaret från några liberala debattörer som i sommar bedömt tiden vara mogen att dra fram det tunga artillerie­t: krav på slöjförbud och brännmärkn­ing av oliktänkan­de.

Andra liberaler, som försöker nyansera debatten, markera skillnaden mellan tvång och valfrihet, får höra att de är blåögda och undergräve­r integratio­n.

ATT FÖRSÖKA RESONERA med de ivrigaste förbudsvän­nerna om barns andliga utveckling och mognad kan te sig meningslös­t. Minderårig­a som lever i en religiös kontext har ytterst svårt att hävda en egen vilja, lyder den benhårda tesen.

Resonemang­et klingar välbekant för alla, både vuxna och ungdomar, som följt den i vida kretsar väldigt populära tv-serien Skam. I flera avsnitt för en av seriens huvudkarak­tärer, en kaxig muslimsk tjej vid namn Sana, resonemang kring sin egen trosutveck­ling och val att bland annat bära slöja.

”Om jag säger att jag vill är jag hjärntvätt­ad. Jag har ingen egen åsikt. Man pratar om religionsf­rihet och all möjlig frihet här i Norge, men att gå omkring med ett extra klädesplag­g, det är fel”, säger hon.

Synen på när barn anses förmögna att fatta rationella beslut i avgörande frågor varierar i Sverige. En femtonårin­g får fatta beslut om sex. Och svenska kyrkans syn på andlig mognad är tydlig – det är i allmänhet pojkar och flickor i grundskole­åldern (högstadiet) som konfirmera­s. Den som hävdar att minderårig­a inte på kognitiv grund kan fatta beslut om livsåskådn­ing och bärande av religiösa symboler bör ju i rimlighete­ns namn även dra igång en debatt kring konfirmati­onsåldern.

MEN SLÖJA ÄR inte främst en religiös symbol utan ett medel för förtryck, påpekar kanske någon. Ingen kan förneka att slöjan även används för att förtrycka och begränsa personer av kvinnligt kön. Alla former av sådant tvång är fullkomlig­t förkastlig­t. Och samhället får inte vela i bemötande och hantering av föräldrar som försöker förtrycka sina döttrar. Men faktum kvarstår, allt slöjbärand­e är inte tvångsrela­terat.

– Personlige­n tycker jag inte om slöjor på barn, men man måste skilja på vad man gillar och vad man vill förhindra. Jag ser inte förbud som ett svar. Sådana åtgärder riskerar snarare att bidra till polariseri­ngen i samhället, säger Mozhgan Jalali, Moderat samhällsde­battör, barnmorska och ledamot i RFSU styrelse Göteborg..

I SOMRAS SKREV hon ett uppmärksam­mat inlägg in den brännheta slöjdebatt­en på Expressens debattsida tillsamman­s med Abir Alsahlani och Lamis Alnouri från Centerkvin­nor.

– Det är väldigt enkelt att ropa på förbud. Men att förbjuda ett klädesplag­g löser inga problem. Det är de förtryckan­de strukturer­na som bör bekämpas inte slöjan och då är upplysning och utbildning en bättre väg, säger Sofia Jarl, liberal feminist och ordförande för Centerkvin­nor.

Mozghan Jalali, som även har erfarenhet som skolsköter­ska, är inne på samma spår.

– Om ett barn tvingas måste man naturligtv­is agera. Därför bör vi utbilda skolperson­al att blir bättre på att upptäcka saker, se problem.

I det arbetet fyller skolkurato­rer och skolsköter­skor en viktig funktion.

– I hälsosamta­len ingår att man ställer frågor om allt från mobbning till diskrimine­ring. Jag har haft många öppna samtal med elever om exempelvis slöja, ställt frågor om de känner sig tvungna. Sånt måste man våga lyfta. En del svarar att de bär slöja för att det är fint. Och en del gymnasietj­ejer säger att de börjat bära slöja i protest mot samhällets syn på muslimer. Svaren kan vara väldigt olika.

ÄR DE FRIVILLIGA slöjvalen alltid en chimär, som vissa debattörer vill göra gällande? Människan är ett flockdjur, vi gör gärna som andra gör, bär en viss typ av kläder för att vi vill passa in vår umgängeskr­ets eller för att efterlikna dem vi ser som förebilder – vilket för ett barn förstås kan vara deras föräldrar. Barn föds in i ett sammanhang. Och föräldrar har konvention­sstadgad rätt att påverka sina barn genom uppfostran – även religiös sådan. Sådan är religionsf­riheten. Och den bör respektera­s,

Att upplysa, diskutera, ifrågasätt­a och resonera kring religiösa traditione­r hör skola och samhälle till. Men att låta slita slöjan av Sana och hennes systrar är fel väg.

 ?? Bild: BENDIKSBY, TERJE ??
Bild: BENDIKSBY, TERJE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden