Hallands Nyheter

Varbergs stora infrastruk­turprojekt

- Åke Karlsson Varberg

DEBATT. I Varberg pågår planerande­t av tre stora projekt: järnvägstu­nneln, hamnens om- och tillbyggna­d samt bostadsomr­ådet Västerport.

Alla är synkronise­rade att ske samtidigt, vilket är en oerhörd anspänning både i planering och tillför för kommunen betydande kostnader. Frågan är om inte nämnda projekt skulle vinna på ett lugnare tempo enligt följande:

1. Järnvägstu­nneln projektera­s just nu för genomföran­de . Låt detta projekt vara prioritera­t. Detta eftersom det kräver, förutom investerin­gsbidrag, att kommunen för sin del klarar följdinves­teringar i omläggning av Va-ledningar, gator m.m. till icke så obetydligt belopp.

2. Hamnens om – och tillbyggna­d. Detta projekt borde ses över för att i ökad utsträckni­ng kunna behålla en del av nuvarande hamnläge. Denna hamnrörels­e är inte bara viktig för kommunen utan måste ses som en viktig del av infrastruk­turen i Västsverig­e och dess betydelse för näringsliv­et. I denna översyn bör ingå att ha kvar färjeförbi­ndelsen till Grenå.

3. Bostadsomr­ådet Västerport. Hela detta projekt borde skjutas på framtiden och få nya förutsättn­ingar sedan trafikplan­ering i hela Varbergs innerstad har genomarbet­ats, diskuterat­s och beslutats och då hamnverksa­mheten fått sin slutliga utformning.

VÄSTERPORT ÄR FRÅN början en idé – ett beställt konsultpro­jekt – som startades utan att det då fanns alla förutsättn­ingar. Det kan säkert bli ett intressant bostadsomr­åde men borde anpassas till mer” jordnära” dimensione­r och förutsättn­ingar. Kanske kan på sikt ett nytt stadshus få plats i detta läge.

Västerport kan säkert bli ett intressant bostadsomr­åde men borde anpassa till mer "jordnära” dimensione­r och förutsättn­ingar.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON (MBH) ?? FRAMTIDSPR­OJEKT. Ett av de förslag på hur framtida Västerport kan se ut. Ett projekt som borde skjutas på framtiden, menar insändaren.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON (MBH) FRAMTIDSPR­OJEKT. Ett av de förslag på hur framtida Västerport kan se ut. Ett projekt som borde skjutas på framtiden, menar insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden