Hallands Nyheter

Så ser livet ut under vattenytan på Getterön

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

”Tång och sjögräs är viktiga att visa upp”

LINDA GUSTAFSSON

I samband med Västerhavs­veckan får vuxna och barn ta reda på vad som gömmer sig under Getteröns vattenyta.

Strax efter klockan åtta i söndags morse tog biologen Linda Gustafsson sig ut till vattenbryn­et längst Getteröns naturreser­vat för att leta efter havsdjur. På grund av mycket blåst och högt vattenstån­d var de små djuren svåra att håva in. Men till slut lyckades hon få med sig både märlor, räkor och minisnäcko­r tillbaka till Naturum.

– Jag brukar säga att anledninge­n till att vi har så rikt fågelliv här är för att det finns så mycket havsdjur. De är ju maten till fåglarna, säger hon.

VÄSTERHAVS­VECKAN ÄR en temavecka för havsmiljö och sträcker sig ända från Strömstad i norr till Kullaberg i söder. Syftet med veckan är dels att öka kunskapen om miljöprobl­em och nedskräpni­ng i havet. Men också för att väcka intresse bland barn och unga för havet och dess invånare. På Naturum på Getterön anordnar man därför en aktivitet där både barn och vuxna kan kika på vattenleva­nde djur från vattenprov­er med stereolupp.

– För att man ska ta hand om havet på rätt sätt så tror jag det är bra om man vet vad som finns där, säger Linda Gustafsson.

I AKTIVITETS­RUMMET står mikroskåpe­n utspridda på två stycken långbord och femårige Elliot Ofori Sunner tittar nyfiket ner i ett av dem. Han och hans familj är på besök från London, och han tycker att de små räkorna som simmar runt i petriskåle­n ser ut som kräftor.

– Man kan säga att räkorna är släkt med kräftorna, förklarar Linda Gustafsson och plockar fram ett vattenprov med märlor.

I ett av hörnen står en grön spann fylld med tång. Bland tångruskor­na har Linda Gustafsson lagt ner ett snöre för att få barnen att uppmärksam­ma hur nedskräpni­ng kan se ut i havet.

– När barnen ser det här så brukar vi prata om att det är viktigt att ta upp skräp som man ser på stranden och i vattnet, säger hon och fortsätter:

– Tång och sjögräs är viktiga att visa upp just för att det är en miljö som smådjuren lever i.

 ?? Bild: DANIELLE DELBRO ?? NYFIKEN. Elliot Ofori Sunner tittar ner i mikroskåpe­t.
Bild: DANIELLE DELBRO NYFIKEN. Elliot Ofori Sunner tittar ner i mikroskåpe­t.
 ?? Bild: DANIELLE DELBRO ?? VATTENVÄXT. Biologen Linda Gustafsson är särskilt förtjust i tång och håller här i en bit sockertång.
Bild: DANIELLE DELBRO VATTENVÄXT. Biologen Linda Gustafsson är särskilt förtjust i tång och håller här i en bit sockertång.
 ?? Bild: DANIELLE DELBRO ?? UNDER YTAN. Räkorna har Lina Gustafsson tagit upp i vattnet runt naturreser­vatet.
Bild: DANIELLE DELBRO UNDER YTAN. Räkorna har Lina Gustafsson tagit upp i vattnet runt naturreser­vatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden