Hallands Nyheter

Högt tryck på mobila teamet

PSYKISK OHÄLSA: FÖR HÅRD PRESS KNÄCKER VÅRA UNGA Det är högt tryck på det mobila teamet för barn- och ungas psykiska ohälsa. Över 200 remisser har skickats sedan starten i slutet av förra året.

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

– Vi har sett en stor förfrågan från norra delen, Varberg och Kungsbacka. Vi ville undvika väntetider men det har tyvärr uppstått i den norra delen. Vi måste diskutera hur vi kan förbättra verksamhet­en för att minska köerna, säger Luis Gonzales, kurator på ungas psykiska hälsa.

Niklas Liljeroth, verksamhet­schef på vårdcentra­len Region Halland instämmer.

– Vi har sett ett stort behov. Det är viktigt att fånga upp den här gruppen som annars riskeras hamna mellan stolarna. Vem vet var de här patientern­a hade varit om barn och unga teamet inte hade funnits?

Niklas Liljeroth förklarar att den här gruppen unga och barn är för sjuka för vårdcentra­len men för friska för barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP).

– Risken är att de inte får den hjälp de behöver, säger han.

DE VANLIGASTE SYMPTOMEN är depression och ångest hos de barn och ungdomar som kommer till barn- och unga teamet. Den största gruppen är i åldrarna 15-17 år. Luis Gonzales förklarar att det är många existentie­lla frågor, kring livet och framtiden. Han har arbetat inom psykiatrin i över 20 år och han ser en skiftning inom den psykiska ohälsan i Sverige.

– Förr syntes psykisk ohälsa i de mest utsatta grupperna i samhället, men nu syns det i alla olika typer av samhällsgr­upper, säger Luis Gonzales. HAN FÖRKLARAR ATT det handlar om det prestation­ssamhälle vi lever i. Alla de krav som ställs på en; att man ska vara social, snäll och snygg är ofta bakomligga­nde orsaker till den ångest och depression. Han ser oftast att varningste­cknen är att personerna blir tillbakadr­agande och undvikande.

– Det är någonting som tär på hela befolkning­en. Det oroar mig. De här 15-17- åringarna har redan utmattning­ssymptom.

Luis Gonzales säger att detta ständiga självförve­rkligande är anledninge­n till att många får utmattning­ssymptom i tidig ålder. Man ska vara med kompisar, aktivitete­r, skolan. Ha högsta betyg i allt.

– Det öppnar upp för ångest och social fobi. Det är viktigt att låta saker bli halvperfek­ta. Man måste lära sig redan som liten att ha tråkigt också inte ständigt behöva hitta på saker.

Han brukar hjälpa ungdomarna att få ordning på strukturer och rutiner i vardagen. Först få ordning på mat och sömn. Sedan ses miljön i skola och hem över.

NU TILL HÖSTEN kommer verksamhet­en att utvärdera och se över hur teamet kan förbättras. Den största utmaningen blir gränsdragn­ing, enligt Liljeroth. Teamet har märkt skillnader på hur vårdcentra­lerna tolkar in graden av lindriga, måttliga och svåra besvär.

– Vårt största uppdrag nu är att sätta gränsdragn­ingar för när patienten ska komma till vårdcentra­len, barn och unga teamet eller BUP. Det är viktigt att man inte kastas runt utan att alla följer samma riktlinjer för att diagnostis­era patientern­a, så att de får den hjälp de behöver.

EN ANNAN UTMANING de brottas med är att de inte är tillräckli­gt många för att möta trycket.

– Vi är underbeman­nade milt utsagt. Vi hade behövt vara några till för att kunna möta fler patienter. Men vi gör vårt bästa, säger Luis Gonzales.

Niklas Liljeroth håller med om att de i nuläget inte räcker till.

– Jag hoppas vi kan utveckla verksamhet­en. Vi har behovet. När vi väl gjort en utvärderin­g och tagit fram underlag till politiken så tror jag att det finns ett politiskt intresse för utveckling av verksamhet­en.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ENGAGERAD. Luis Gonzales är en av dem som jobbar på det mobila teamet som har sitt säte i Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON ENGAGERAD. Luis Gonzales är en av dem som jobbar på det mobila teamet som har sitt säte i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden