Hallands Nyheter

Människoha­ndel fortsätter att öka

Kvinnor och barn utnyttjas och hotas av smugglare

-

Migrations­verket upptäcker allt fler misstänkta fall av människoha­ndel.

– Det är sorgligt, men inte förvånande, säger Ninna Mörner, samordnare på Plattforme­n civila Sverige mot människoha­ndel.

Många människor som söker asyl i Sverige har utsatts för människoha­ndel. De drabbas redan på vägen till Sverige och när de väl är framme fortsätter de oftast att utnyttjas på olika sätt, bland annat genom sexuell exploateri­ng, tvångsarbe­te eller tiggeri, enligt Migrations­verket.

Under 2016 ökade antalet rejält, från 195 misstänkta fall 2015 till 338. Och ökningen verkar fortsätta, under för- sta halvåret i år rör det sig om minst 231 drabbade människor.

Oftast är det kvinnor och barn som utsätts och hotas. Människoha­ndlarna kan exempelvis säga att de ska sprida inspelat material på övergrepp, eller skada barnen om de inte lyder.

– De tvingas till att sälja sig och samarbeta mot sin vilja. Vissa luras också med att de ska få åka iväg och jobba, säger Ninna Mörner, som arbetar med att fånga upp dem som utsatts för människoha­ndel och som inte får hjälp av samhället.

Ökningen beror enligt Migrations­verket dels på mer kunskap hos personalen, dels på att fler flyktingar sökt sig till Sverige. En bild Mörner delar. Hon berättar att det blivit svårare och farligare att ta sig till Europa sedan åtgärder infördes i samband med flyktingst­römmen 2015.

– Människor tvingas ofta att ta hjälp av allt mer riskabla mellanhänd­er. Då ökar risken för utsatthet.

Trots ökade insatser är fallen ofta svåra att utreda och få har fällts för människoha­ndel i Sverige. Senast var 2016 när tre män från Stockholms­området dömdes efter att de organisera­t smuggling av minst 180 människor.

Polisen arbetar aktivt med att kartlägga kopplingen mellan smuggling och handel för att färre personer ska utnyttjas.

– Vi tar fram en lägesbild i dialog med Migrations­verket, men den är inte färdigstäl­ld än. Vi är väl medvetna om de här kopplingar­na och att människor utnyttjas i flyktingss­trömmarna, men vi kan inte säga hur vanligt det är eller hur ofta förekomman­de det är, säger Kajsa Wahlberg, kommissari­e vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Samtidigt ställer lagen till med problem. Bara människor som polisanmäl­er att de utsatts för brott i Sverige får hjälp. Har de blivit utsatta i ett annat land hjälper det inte att polisanmäl­a i Sverige, enligt polisen. Mörner anser att det behövs mer resurser för att kunna ge utsatta det skydd som behövs.

– De är väldigt sköra och mår inte bra. Får de inte hjälp är risken stor att de utsätts igen. Vi vet flera fall där människor skickats iväg och hamnat rakt i händerna på människoha­ndlarna igen. Det måste vi bort ifrån och vi måste se till att de får hjälp direkt och hela vägen.

Ronja Mårtensson/tt

 ?? TT Nyhetsbyrå­n ??
TT Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden