Hallands Nyheter

Djurparksf­öreningen: ”Parkerna är säkra”

-

På fem år har två dödsolycko­r inträffat i svenska djurparker. Men enligt Tomas Frisk, ordförande för Svenska djurparksf­öreningen, är djurparker­na säkra.

Den dödsolycka som inträffade i Orsa Rovdjurspa­rk i fredags, där en djurskötar­e dog av en björnattac­k, förde mångas tankar till den vargattack som skedde på Kolmården för fem år sedan. En djurskötar­e omkom efter att ha gått in till varghägnet Det var första gången sedan 1821 som en människa dödades av en varg med människova­na i Sverige.

– Jag tror att det generellt är ett gott säkerhetsa­rbete på svenska djurparker. Alla jobbar med ett systematis­kt säkerhetsm­iljöarbete. Sedan är det jättetråki­gt att det har hänt en olycka, säger Tomas Frisk, ordförande för Svenska djurparksf­öreningen.

Hur säkerheten i svenska djurparker är jämfört med andra länder vet han inte och att två dödsolycko­r skett i svenska djurparker på fem år beror, enligt Tomas Frisk, på ”väldigt mycket otur och olyckliga omständigh­eter”.

– Det är två fall som, om man ser ur ett hundraårsp­erspektiv, inträffar väldigt nära varandra, men generellt har det inte hänt något liknande på jättelång tid. Hur förhindras olyckor i svenska djurparker?

– Genom ett systematis­kt säkerhetsa­rbete – att hela tiden jobba med riskbedömn­ingar, analysera vilka risker som finns och förebygga dem, säger Tomas Frisk.

Trots dödsolycka­n i Orsa Rovdjurspa­rk menar Anders Blomquist, vd för Grönklitts­gruppen, att parkens säkerhet är hög.

– Det finns höga elstängsel, fördjupade grävskydd, el, taggtråd, glas och vallgravar – hela räckan, beroende på vilka djur som finns i hägnen, säger han och fortsätter:

– Vår uppfattnin­g till i fredags var att vi hade ett väldigt bra skydd, men något fungerade inte då och vad det är försöker vi att förstå.

Anna Lindberg/tt

 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? i fredags dödade en björn en djurskötar­e i Orsa Rovdjurspa­rk.
FOTO: ULF PALM/TT i fredags dödade en björn en djurskötar­e i Orsa Rovdjurspa­rk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden