Hallands Nyheter

Spänt i valfebrigt Kenya

Expert: ”Ännu ett jämt val ger stor risk för att landet exploderar i våldsamhet­er”

-

När Kenya går till val i morgon är oron stor för en repris av de våldsamma och blodiga sammandrab­bningar som inträffade efter valet 2007.

– Blir valet mycket jämnt är risken för våld överhängan­de, säger Kenyakänna­ren Sirkku Hellsten.

Nyligen hittades Christophe­r Msando, nyckelpers­on i den kenyanska valrörelse­n, mördad och torterad. Msando, chef för informatio­ns- och It-frågor vid valkommiss­ionen, hade strypts till döds. Msando hade före sin död offentligt uttryckt att valresulta­tet inte kommer kunna fifflas bort. Kenya har bland annat tagit fram biometrisk teknik inför valet den 8 augusti, vilket ska minska möjlighete­rna till fusk.

I Rwanda, där det nyligen hållits presidentv­al, har man efter folkmordet 1994 varit noga med att betona att alla är rwandier och undvikit att tala i etniska termer. I Kenya är det precis tvärtom.

All partipolit­ik bygger på etnicitet, förklarar Sirkku Hellsten, forskare vid Nordiska Afrikainst­itutet. Hon bodde och arbetade i Kenya i nära sex år, och var på plats under det ödesdigra och oroliga valet 2007 då 1200 människor fick sätta livet till. Både kenyanerna själva och omvärlden, som såg landet som stabilt och ekonomiskt framgångsr­ikt, chockerade­s av våldets omfattning och brutalitet.

– Själva valet gick lugnt till. Det var efteråt, i samband med rösträknin­gen, som våldet eskalerade. Blir valet mycket jämnt även denna gång finns en stor risk för att det exploderar, säger Sirkku Hellsten.

Liksom i valet 2013 står kampen mellan den nuvarande presidente­n Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoali­tionen Jubileumsp­artiet, och Raila Odinga som leder Nationella superallia­nsen. Båda valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelse­r och misstankar om fusk, och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällen­a.

Opposition­en har anklagat president Kenyatta, som kandiderar för en andra och sista mandatperi­od, för att vilja rigga valen – ett påstående som presidente­n har tillbakavi­sat.

Först 1991 gick den dåvarande presidente­n Daniel arap Moi med på att införa flerpartis­ystem i Kenya, och demokratin har fortfarand­e stora brister.

In i det sista har ett intensivt röstfiske pågått runtom i Kenya. De två största politiska partierna, som också represente­rar de största etniska grupperna, försöker påverka väljare från de mindre etniska gruppering­arna för att få även deras röster. Det sker både med hjälp av löften, hot och av ”gåvor” i form av till exempel t-tröjor, mat och till och med pengar, även om valmutor – åtminstone på pappret – är förbjudna, berättar Sirkku Hellsten.

– De som sitter vid makten får allting och det regerande partiet har under senare tid anklagats för att ge till sina egna i ännu större utsträckni­ng än tidigare, säger Sirkku Hellsten.

Helena Nordenberg/tt

 ?? FOTO: BEN CURTIS/AP ?? Önskan. Kvinnor i Kenyas huvudstad Nairobi ber för att morgondage­ns val ska gå fredligt till.
FOTO: BEN CURTIS/AP Önskan. Kvinnor i Kenyas huvudstad Nairobi ber för att morgondage­ns val ska gå fredligt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden