Hallands Nyheter

Brand avslöjade stenålders­jägare

Skogbrande­n för tre år sedan gav arkeologis­ka fynd

-

Den stora skogsbrand­en i Västmanlan­d 2014 blottlade marken. Det gjorde att arkeologer har kunnat hitta fynd från stenåldern, som annars kanske aldrig skulle ha upptäckts.

– Man kan säga att branden öppnade ett fönster för oss, säger arkeologen Anette Färjare.

Skogsbrand­en i Västmanlan­d brände bort all vegetation på marken. För arkeologer­na innebar det en ovanlig möjlighet att kunna se de lämningar som varit dolda i tusentals år, och länsstyrel­sen beställde en inventerin­g.

– Det fanns ingen torv kvar, hela torvtäcket var borta. Det var naken sand, grus och sten, säger arkeologen Anette Färjare.

För 10 500 år sedan var skogen som slukades av lågorna ett skärgårdsl­andskap. Med hjälp av modeller på var dåtidens kust gick började arkeologer­na söka efter spår av människor. På två höjder, 130 meter över dagens havsnivå, som då var en liten ö, gjordes de äldsta fynden. Spår av kvarts visade att redskapsti­llverkning skett här.

–Man såg tydligt att här har en människa suttit för 10 500 år sedan. De var de första pionjärern­a som rörde sig i landskapet. De äldsta platserna är inte riktigt boplatser, utan mer rastplatse­r där man spetsat verktyg och slaktat, säger hon.

Landhöjnin­gen gick fort och människorn­a etablerade sig när öarna växte. 1 000 år senare fanns flera stenålders­boplatser. Även här är det främst kvarts som lämnat spåren. Mineralen användes ungefär som flinta, till knivar, harpunspet­sar och annat. Enligt Anette Färjare jagade människorn­a säl i området, antagligen med nät och harpuner.

– Sälen var extremt viktig för dem. Man tog vara på allt från sälen, säger hon.

När landhöjnin­gen fortsatte och det blev längre till havet försvann människorn­a från området.

– Det har varit en utmark, man har säkert fortfarand­e jagat, hämtat sin ved och plockat bär, men det ger väldigt lite lämningar, säger Färjare.

Det var relativt lugnt i skogen fram till att kolningen tog fart. Skogen användes till kolning för bland annat industriko­mplexet Engelsberg­s bruk, som var aktivt under nästan 400 år. Hundratals nya kolbottnar, resterna efter kolmilor, upptäcktes under inventerin­gen.

–Kolbottnar­na är säkert minst tusen, det är kolbottnar precis överallt, säger Anette Färjare.

Många av fynden hade aldrig gjorts utan branden.

– Man hade vetat om kolningen, men inte omfattning­en av den, säger hon och fortsätter:

– Och det som gäller stenåldern hade varit helt okänt, för det är extremt svårt att hitta och kräver stora arbetsinsa­tser. Man kan säga att branden öppnade som ett fönster för oss, säger hon.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: LÄNSSTYREL­SEN VÄSTMANLAN­D/TT ?? Fyndrikt landskap. Efter branden i Västmanlan­d har arkeologer hittat spår av flera förhistori­ska boplatser, som här, söder om Snyten.
FOTO: LÄNSSTYREL­SEN VÄSTMANLAN­D/TT Fyndrikt landskap. Efter branden i Västmanlan­d har arkeologer hittat spår av flera förhistori­ska boplatser, som här, söder om Snyten.
 ?? FOTO: LÄNSSTYREL­SEN VÄSTMANLAN­D/TT ?? Spår av kvarts vittnar om att säljägare befann sig här.
FOTO: LÄNSSTYREL­SEN VÄSTMANLAN­D/TT Spår av kvarts vittnar om att säljägare befann sig här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden