Hallands Nyheter

Bra snurr hos tivoli i sommar

Ostadigt väder bäst i test

-

Det ostadiga men torra vädret i stora delar av landet har kanske inte varit det bästa för semesterfi­rarna. Men nöjesparke­rna har gnuggat händerna.

Antalet besökare hittills i år har ökat jämfört med förra året. Vädret har bidragit.

– Generellt kan man säga att för bra sommarväde­r inte gynnar oss, och inte heller regn. Den här sommaren har varit ganska optimal, folk kanske då väljer Liseberg före stranden eller Ikea, säger Stefan Wern, informatör på Liseberg.

Liseberg var något efter prognosen i början på sommaren. Men nu ligger antalet totala besökare ”nästan exakt som förväntat vid den här tidpunkten”. Specifikt nämns att nöjesparke­n i Göteborg hade sin näst bästa besökardag under hela 2000-talet i förra veckan då artisten Alice Cooper uppträdde. Totalt kom 49 300 besökare under dagen.

Även på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är man hittills nöjd med besökarant­alet. Också här bedöms vädret ha bidragit.

– Vi ligger bra till, ungefär 5 procent över budgeterat, säger Lena Möller, marknadsoc­h försäljnin­gschef på Astrid Lindgrens Värld.

Vid sidan av vädret tror bolaget att öppnandet av Bröderna Lejonhjärt­a-miljön förra året har påverkat.

– Vi vet sedan tidigare att året efter att vi har gjort nya miljöer får vi mer genomslag, säger Möller.

Enligt turismfors­kare som TT talat med går nöjesparke­rnas ökade besöksanta­l i linje med vad som tidigare rapportera­ts om att svensk inhemsk turism ökar. Vidare finns beteendest­udier som visar att när vädret är perfekt tillbringa­r människor mer tid i naturen och spenderar mindre pengar, medan ostadigt väder gör att viljan att shoppa eller betala entréer ökar.

Ett skäl till att inhemsk turism går upp är att resandet ökar generellt.

–Det medför att vi har utrymme för flera olika resor och även att stanna hemma på semestern. I takt med exempelvis större flexibilit­et att vara ledig kortare perioder ofta, och att det går att resa långt några få dagar, får många typer av resor plats under året, säger Maria Lexhagen, docent och forskare inom turism på Mittuniver­sitet.

Koncernen Parks and Resorts äger nöjesparke­rna Gröna Lund i Stockholm, Kolmården utanför Norrköping, Skara sommarland, Furuvikspa­rken söder om Gävle samt museet Aquaria på Djurgården i Stockholm. Enligt bolaget var årets julimånad den bästa månaden hittills med totalt över en miljon besökare.

”Våra nya attraktion­er och konserter är populära och vi lockar för första gången mer än en miljon besökare i juli. Hittills i år är vi uppe i koncernens högsta besökstal någonsin”, skriver Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck i en kommentar till TT.

Olle Nygårds/tt

 ?? FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT/ARKIV ?? Som på räls. Nöjesparke­rna är nöjda med sommaren hittills.
FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT/ARKIV Som på räls. Nöjesparke­rna är nöjda med sommaren hittills.
 ??  ?? *Antal besökare under juni och juli.
*Antal besökare under juni och juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden