Hallands Nyheter

Korv och pastej stoppas i fickorna som aldrig förr

- JANOLOF NILSSON

Så var det då äntligen dags för populära Västkustlo­ppet igen, efter några års uppehåll och flytt från den gamla landsvägsb­anan i Skrea till den supermoder­na racinganlä­ggning som nu står färdig i Ljungby. Och att det är ett kärt återseende bevisas av att nära 40 000 åskådare besöker loppet – fler knuttar än raggare i år, enligt HN:S utsände. På såväl parkering som bana dominerar ännu fina Mc-märken som Norton, AJS och Matchless i de tyngre klasserna, medan japanerna tagit över de lättare, och skall vi våga oss på en profetia misstänker vi att Honda, Yamaha och Kawazaki snart kommer att dominera även i de tyngre, liksom på parkeringe­n. Snabbaste bilklassen, Formel 3, vinns av Reine Wisell följd av Freddy Kottulinsk­y och den talangfull­e Ronnie Peterson. En del skadegörel­se och bråk rapportera­s i samband med arrangeman­get, framför allt på campingpla­tserna, men polisen lyckas ändå mota Olle i grind genom att stänga av stora delar av Falkenberg­s innerstad för biltrafik. Särskilda passersedl­ar krävs för att komma innanför avspärrnin­garna.

DEN STORA MOTORFESTE­N slutar dock i djupaste moll, då den blott 18-årige Hn-fotografen Bengt Wallin skadas så allvarligt i en olycka att han avlider någon dag senare. Fotografen befinner sig, tillsamman­s med två funktionär­er, bakom en jordkulle då en bil får sladd och tvingar en annan av banan rakt mot den plats där de tre befinner sig. De två funktionär­erna undkommer oskadda, medan vår fotograf träffas med full kraft.

OCH SÅ HAR det blivit dags för kräftpremi­är. Ragnar Carlsson på Fiskhallen i Falkenberg och Lasse Pehrsson på Hulda Pettersson­s Fiskaffär meddelar samstämt att årets kräftor kommer blir dyrare än någonsin. I fjol kostade de 35 kr kilot, men räkna med närmare 40 kr nu. Anledninge­n till priset är den fördömda minken, vilken spridit sig i Småland varifrån de flesta kräftor hämtas. Visst finns det billigare havskräfto­r, men det här är 1967 varför de knappt ens räknas. Premiären väljer vi att avnjuta på Societetsr­estaurange­n i Varberg, där Bosse Parnevik imiterar mer eller mindre kända personer och österrikis­ka striptease­dansösen Lucia Leonora låter plaggen falla och fäster en rodnad på våra kinder som inte står kräftornas efter.

SNATTERIPR­OBLEMET ÄR FORTSATT stort i våra halländska varuhus, och det går knappt en dag utan att HN tvingas rapportera om nya fall. Nu har vi för första gången även fått svart på vitt på vad det egentligen är som snattas mest. Nej, det är vare sig smink eller oxfilé utan… håll i er… korv! Även leverpaste­j stoppas i fickorna som aldrig förr, om än inte i lösvikt får vi hoppas. Inte heller bland konservern­a rör det sig om några dyrgripar. Här toppar istället den hederliga gamla sillen listan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden