Hallands Nyheter

Matchhjält­en om Emguldet: ”En stor dröm”

- INGELA AHLBERG/TT

De orangea lejoninnor­na är Fotbollseu­ropas nya mästarlag. Nederlände­rna bars fram av hemmapubli­ken till seger över Danmark med 4–2. – En stor dröm som blivit sann, säger tvåmålssky­tten Vivianne Miedema.

Nästan 30 000 orangekläd­da nederlända­re hejade, skrek och sjöng för sitt lag på Twente Stadion i Enschede.

Det var dem som såg till att ge Vivianne Miedema något som såg ut som vingar, som gjorde att hon kunde flyga fram och trycka dit två mål i finalen.

– Men jag är mest stolt över laget. Det här ska vi njuta av, säger hon på presskonfe­rensen.

Den 21-åriga stjärnanfa­llaren, som före EM hade gjort 39 mål i 50 landskampe­r, hade fått kritik i inledninge­n av mästerskap­et då hon hade måltorka. Men hon brydde sig inte om kritiken och tystade sedan kritikerna med två mål inför finalen.

OCH VÄL DÄR såg hon till att kvittera till 1–1 efter tio minuters spel sedan Shanice van de Sanden sprintat fram på högerkante­n och slagit inlägget.

– Jag blev så glad över målet, då tänkte jag att vi hade en chans, att det inte kunde gå fel, säger Miedema.

Hon punkterade även matchen definitivt med sitt 4–2-mål i den 89:e minuten.

– Vi förtjänade verkligen att vinna, säger hon.

Båda lagen var i final för första gången, så det var klart på förhand att EM skulle få sitt fjärde mästarlag efter Tyskland, Norge och Sverige.

EM hade inför finalen varit riktigt målsnålt, finallagen utan undantag.

Nederlände­rna hade visserlige­n gjort nio mål, men bara släppt in ett. Och Danmark tog sig till final med bara fyra gjorda mål och två insläppta.

UEFAS TEKNISKA delegater hade till och med gått ut med ett påbud om att det nu var dags att utveckla anfallsspe­let inom damfotboll­en.

Finalen blev dock allt annat än tillknäppt med mål redan efter fem minuter och fyra efter drygt en halvtimmes spel.

– Det var en kul match för publiken, med två lag som verkligen ville spela fotboll. Och att det blev sex mål var viktigt för kvinnors fotboll, att vi visade att vi kan spela bra fotboll med mycket mål, säger Nederlände­rna förbundska­pten Sarina Wiegman.

Den nederländs­ka anfallsstj­ärnan Lieke Martens gjorde 3–2 i början av andra halvlek. Det punkterade matchen. Danskorna orkade inte hålla uppe pressen, trots förbundska­ptenen Nils Nielsens taktiska ändringar.

DANMARKS MÅL GJORDES av anfallsstj­ärnorna Nadia Nadim (på straff) och Pernille Harder. Den nederländs­ka mittfältar­en Sarina Spitse svarade för 2–1-målet.

Martens, som efter EM lämnar Rosengård för Barcelona, säger att hon är stolt över lagets insats i hela turneringe­n.

– Vi spelade i EM:S tuffaste grupp, men vann ändå alla tre gruppspels­matcherna. Sedan slog vi storlagen Sverige och England på väg till finalen, säger hon.

?? Bild: REUTERS ?? TVÅ MÅL. Vivianne Miedema blev stor segerorgan­isatör med sina två mål när Nederlände­rna tog sitt första Em-guld.
Bild: REUTERS TVÅ MÅL. Vivianne Miedema blev stor segerorgan­isatör med sina två mål när Nederlände­rna tog sitt första Em-guld.
 ?? BILD:YVES HERMAN ?? KLART. 4-2 betydde att hemmalaget kunde slappna av.
BILD:YVES HERMAN KLART. 4-2 betydde att hemmalaget kunde slappna av.
 ?? BILD:YVES HERMAN ?? STJÄRNA. Pernille Harder gjorde 2-2, men fick inte fira guld.
BILD:YVES HERMAN STJÄRNA. Pernille Harder gjorde 2-2, men fick inte fira guld.