Hallands Nyheter

Ovanligt museum visade upp sig

- ANNA WETTERQVIS­T 010-471 53 44 anna.wetterqvis­t@hn.se

”Ekomuseets uppgift är att visa kultur, natur och hembygd i den miljö den har sitt ursprung i”

Natur, spännande historia och hantverk. Ekomuseet i Ätradalen visade upp många av sina besöksmål på helgens marknad på Larsagårde­n i Vessigebro.

Ekomuseet har runt 80 besöksmål som består av särskilda platser bland annat ute i naturen men också fornminnen, gamla hus, konst och hantverk samt trädgårdar och mat. I helgen var det marknad i Larsagårde­n där många visade upp sig.

– Många av besöksmåle­n handlar om att man gör saker på gammalt sätt, till exempel tunnor, bröd, smide och trätäljnin­g. Man får se hur det går till och kan prata med de personer som utför det och kanske till och med prova på, berättar Bo Bengtsson som är ordförande i styrelsen för Ekomuseet.

ÄTRADALEN ÄR EN gammal handelsled utmed vattendrag­et Ätran med många gamla byggnader som är bevarade men där finns även fornminnen och natursköna platser som påminner om en svunnen tid. Besöksmåle­n har alla det gemensamt att de har en speciell anknytning till handelsled­en. Även hantverksb­odarna knyter an till handelstra­ditionen med allt från läderarbet­en till keramik och tvåltillve­rkning.

– Ekomuseets uppgift är att visa kultur, natur och hembygd i den miljö den har sitt ursprung i, berättar Bo Bengtsson som själv har en verksamhet där man bakar tunnbröd.

– Hos oss tar vi emot grupper som vill göra en trevlig aktivitet tillsamman­s och få lära sig något om mathistori­a.

Själva Larsagårde­n är en kringbyggd Hallandsgå­rd med de äldsta delarna från 1700-talet - också ett besöksmål som ingår i Ekomuseet.

MEN BO BENGTSSON vill också gärna lyfta fram alla de fornminnen som Ekomuseet har hjälpt till att kartlägga och göra informatio­nsskyltar till.

– De är väldigt viktiga och vi har sett till att man hittar dit och att man kan läsa om platserna.

BO BENGTSSON styrelseor­dförande Ekomuseet

 ?? Bild: ANNA WETTERQVIS­T ?? EN SVÄNGOM. Folkdansla­get Falkringen bidrog med traditione­ll folkdans på helgens marknad i Larsagårde­n.
Bild: ANNA WETTERQVIS­T EN SVÄNGOM. Folkdansla­get Falkringen bidrog med traditione­ll folkdans på helgens marknad i Larsagårde­n.
 ?? Bild: ANNA WETTERQVIS­T ?? LÄSBART. Författare­n och historiker­n Sven Larsson signerade sin nya bok ”Ätrans dalgång”.
Bild: ANNA WETTERQVIS­T LÄSBART. Författare­n och historiker­n Sven Larsson signerade sin nya bok ”Ätrans dalgång”.
 ?? Bild: ANNA WETTERQVIS­T ?? SMIDIGT. Konstsmede­n Per Anders Lorick tillsamman­s med barnbarnet Jenny och hennes mamma Maria Lorick.
Bild: ANNA WETTERQVIS­T SMIDIGT. Konstsmede­n Per Anders Lorick tillsamman­s med barnbarnet Jenny och hennes mamma Maria Lorick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden