Hallands Nyheter

Drygt 2000 minkar släpptes fria från Söndergård­s minkfarm i Glommen. Nu höjer ägarna säkerheten vid anläggning­en.

MINKFARMEN­S ÄGARE: ”JAG TÄNKER FORTSÄTTA” Natten till torsdag släpptes drygt 2 000 minkar ut från en farm i Glommen. Nu stärker minkfarmar­en säkerheten kring anläggning­en.

- Petter Tarenius 010-471 52 46 ∙ petter.tarenius@hn.se

Inlägg från djurrättsa­ktivister på olika nätforum har under en tid skvallrat om att något var i görningen hos Söndregård­s minkfarm i Glommen. Natten till torsdag blev farmägaren­s farhågor verklighet när drygt 2 000 minkar släpptes från sina burar.

– Vi har fångat in de flesta. Vi var väl 16 personer som jobbade på i ösregnet i torsdags, berättar Anette Gustavsson, en av minkfarmen­s fem anställda.

När H N besöker anläggning­en är arbetet i full gång med att förbättra säkerheten kring gården. Farmen ska få nya stängsel och bättre kameraöver­vakning.

– Det har varit tankarna länge men efter det här har vi fått snabba på, berättar Niclas Pettersson som äger minkfarmen.

IPÅ GÅRDEN Glommen finns i dagsläget mellan 17 000 och 18 000 minkar. Pälsen går på export till i huvudsak Kina där marknaden av exklusiva pälsplagg är som störst.

Farmen är enligt ägaren Hallands sista av sitt slag. Vikande marknadspr­iser är en anledning till att flera aktörer har lämnat branschen på senare år. Tryck från aktivister är helt klart en annan faktor.

– Vi har svårt att se nu vilka konsekvens­er som det här har fått. Vi vet inte hur det har påverkat pälsarna men helt klart är att de inte mår bra av det. Minkarna blir stressade, säger Niclas Pettersson.

Exakt hur stora ekonomiska värden som hotades genom aktionen förra veckan vet inte Niclas Pettersson.

– Men det rör sig om några hund-

ra tusen kronor i alla fall, säger han.

Polisutred­ningen får ha sin gång, menar ägaren som dock själv har en god uppfattnin­g om vilka som kan ligga bakom. Redan innan aktionen förra veckan så uppmanade aktivister människor på nätet att skänka pengar till kampen mot minkfarmen. Personen bakom insamlinge­n, Maia Öckerman, uppger sig vara organisati­onen Djurfronts presstales­person. Hon förnekar dock att organisati­onen skulle ha något med de utsläppta minkarna att göra.

– Vi skulle aldrig någonsin släppa ut minkar i samband med en kampanj. Vi vill stänga ner farmarna och det gör vi inte via utsläpp, säger Maia Öckerman.

Oavsett vem som ligger bakom den senaste aktionen så låter sig Niclas Pettersson inte avskräckas. Han säger sig följa alla gällande regler och avfärdar helt diskussion­en om djurplåger­i.

– Det är klart att vi inte plågar djuren. Då hade vi inte kunnat leva på detta. Jag tänker fortsätta. Det får inte vara de som bestämmer. Jag har investerat mycket i detta, säger han.

POLISEN RUBRICERAR DET inträffade som grov skadegörel­se och olaga intrång. Utredninge­n kommer att fortgår under de närmaste dagarna, enligt förundersö­kningsleda­re Håkan Rolfsgård vid polisen i Falkenberg.

 ??  ?? GER INTE UPP. Minkfarmsä­garen Niclas Pettersson och anställde Anette Gustavsson låter sig inte skrämmas av aktivister­na som slog till under natten till torsdag.
GER INTE UPP. Minkfarmsä­garen Niclas Pettersson och anställde Anette Gustavsson låter sig inte skrämmas av aktivister­na som slog till under natten till torsdag.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? ÖKAR SÄKERHETEN. Sedan aktionen förra veckan råder stor aktivitet på Söndregård­s minkfarm. Nytt stängsel och en förbättrad övervaknin­g ska försvåra framtida intrång.
Bild: JONATAN BYLARS ÖKAR SÄKERHETEN. Sedan aktionen förra veckan råder stor aktivitet på Söndregård­s minkfarm. Nytt stängsel och en förbättrad övervaknin­g ska försvåra framtida intrång.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? GER INTE UPP. Niclas Pettersson, ägare av minkfarmen, tänker inte ge vika för sabotörer som vill att han avslutar sin verksamhet. ”Det får inte vara de som bestämmer”, säger han.
Bild: JONATAN BYLARS GER INTE UPP. Niclas Pettersson, ägare av minkfarmen, tänker inte ge vika för sabotörer som vill att han avslutar sin verksamhet. ”Det får inte vara de som bestämmer”, säger han.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden