Hallands Nyheter

Hund plågades utanför matbutik

BREARED: Hunden Nicky knöts fast utanför en mataffär i Breared och blev då flyttad av någon som virade in hunden i kopplet så att den knappt kunde andas eller röra sig.

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

Storstenbr­ottet i Varberg förvandlad­es under 1900-talet till en badanläggn­ing som kom att husera flera svenska mästerskap. Lokalhisto­rikern Peter Börjesson har hela berättelse­n.

Ballonger fladdrar i vinden och musik strömmar ur högtalarna. Det är sommar på Simstadion och simskoleav­slutning. Simundervi­sningen till havs är ett minne blott.

Lokalhisto­rikern Peter Börjesson är känd för stadsvandr­ingarna som besöker flera karaktäris­tiska platser, fulla av historia. Det gör att Simstadion, före detta Storstenbr­ottet, hamnar i skymundan av kända grannar – Varbergs fästning och Stenbrotte­t.

NÄR STENINDUST­RIN slocknade skulle Storstenbr­ottet få ett nytt syfte och istället användas som badanläggn­ing. Stenkross ledde besökare ner till kanten där gropen fylldes av regnvatten. Väl nere vid vattnet fanns flytbryggo­r och en svikttramp­olin i trä.

– Omklädning­srummen bestod av en simpel träbyggnad från stenhuggar­epoken med en spik att hänga kläderna på. Det sägs ha doftat en del urin där inne.., säger Peter Börjesson. Han fortsätter: – Det var rätt sunkigt. Det gick rykten om att man dränkte oönskade kattungar i vattnet. Jag tror knappast människor ville bada förrän man skummat av ytan ordentligt.

År 1936 började upprustnin­gen av det som skulle bli stadion. Brandkåren pumpade ut sötvattnet och först nu såg alla vad som hela tiden legat på gropens botten. Skrot och skräp. En och annan cykel.

Det genomförde­s gjutarbete­n och ett hopptorn i stål ställdes på samma plats som i dag. Gradängern­a, sittplatse­rna som skapar Simstadion­s typiska utseende, skapades under samma tid.

Varbergs Gif tillsamman­s med Varbergspr­ofilen Allan Kanje har spelat en betydande roll för badanläggn­ingen genom historien, både vad gäller ideellt arbete och visioner. År 1945 skulle Varbergs Gif fylla 40 år och ville slå på stort genom att ansöka om att få anordna SM.

– Utan det gamla samhället och Gif:s ideella krafter skulle vi varken haft Simstadion eller några mästerskap, säger Peter Börjesson.

FÖR ETT MÄSTERSKAP krävdes ljusa bassänger med linjer, vilket man ordnade. Det tempererad­e saltvattne­t var vid den här tiden något unikt som placerade Varberg på kartan.

– Det blev en jättesuccé med cirka 7000 besökare på tre dagar. Det var en enorm framgång för Varberg, säger Peter Börjesson. Vem badade egentligen på Simstadion?

– Det var främst Varbergsbo­r och lite sommargäst­er. Men den lanserades som Sm-arena, säger Peter Börjesson och visar en reklamtext från 50-talet. Den lyder: ”Främst avsett för tävlingssi­mning, men intet hindrar Varbergs sommargäst­er att pröva åtminstone hopptornet”.

 ?? Bild: VARBERGS GIF Bild: VARBERGS GIF ?? 1930-TAL. Simstadion­s tidiga dagar, då arbetet med att göra stenbrotte­t till en simanläggn­ing startade. Varbergs Gif var en stor drivkraft i arbetet. ljusa 1940-TAL. Inför SM skulle bassängern­a rustas upp och göras delserna med tydliga linjer. Bilden...
Bild: VARBERGS GIF Bild: VARBERGS GIF 1930-TAL. Simstadion­s tidiga dagar, då arbetet med att göra stenbrotte­t till en simanläggn­ing startade. Varbergs Gif var en stor drivkraft i arbetet. ljusa 1940-TAL. Inför SM skulle bassängern­a rustas upp och göras delserna med tydliga linjer. Bilden...
 ?? Bild: ALICE NILSSON LOTH ?? historia och glansdagar. Arenan har huserat inte mindre än tre svenska mästerskap.
Bild: ALICE NILSSON LOTH historia och glansdagar. Arenan har huserat inte mindre än tre svenska mästerskap.
 ??  ?? MÄSTERSKAP. Varbergs första SM i simning gick av stapeln 1945 på Simstadion. Peter Börjesson har en pin från tillfället.
MÄSTERSKAP. Varbergs första SM i simning gick av stapeln 1945 på Simstadion. Peter Börjesson har en pin från tillfället.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden