Hallands Nyheter

Var det bättre väder förr? HN har grottat ner sig i den lokala historien

- TEXT: OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

SOMMARVÄDR­ETS HISTORIA: VILKET ÅRTIONDE VAR BÄST EGENTLIGEN?

De flesta har väl minnen av de där varma somrarna från barndomen. Men hur har det egentligen varbergare­sett ut de senaste åren? Var det verkligen bättre förr?

– Sanningen är att somrarna har varit ganska lika varandra, med vissa små undantag så klart, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

I stunderna av vad som känns som en av de sämsta somrarna i mannaminne är det lätt låta tankarna vandra tillbaka till uppväxtens tid, då allt var lite enklare och somrarna lite bättre.

– Folk har nog alltid tänkt på det viset, om deras barndoms varma somrar. Och historiskt sett har vi så klart sett perioder av bättre somrar och vissa av oss råkade ju växa upp då, säger Sverker Hellström.

 ?? Bild: PRIVAT Bild: ARKIV Bild: ARKIV ?? nådde 19 grader både juli och augusti Medeltempe­raturerna SOMMAREN -55. mitt. under årtiondets för TROTSANDE SOMRAR. Bittra vintrar inledde 40-talet i Varberg, men somrarna var förhålland­evis varma. Mot årtiondets slut var det säkert många som tog...
Bild: PRIVAT Bild: ARKIV Bild: ARKIV nådde 19 grader både juli och augusti Medeltempe­raturerna SOMMAREN -55. mitt. under årtiondets för TROTSANDE SOMRAR. Bittra vintrar inledde 40-talet i Varberg, men somrarna var förhålland­evis varma. Mot årtiondets slut var det säkert många som tog...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden