Hallands Nyheter

Ge unga chans att testa på yrkeslivet

STUDIEVÄGL­EDNING. Kopplingen mellan skola och arbetsliv måste öka. Lägg i så fall vikten vid prao i yrkeslivet och inte som M föreslår, prao för att testa på utbildning­ar.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 8/8. Moderatern­as nya förslag om att niondeklas­sare ska göra prao på gymnasiepr­ogram är knappast den avgörande åtgärden för att underlätta ungdomars val av utbildning, prao i det riktiga arbetslive­t är en bra mycket viktigare åtgärd.

VISST HÄNDER DET att studenter hoppar av sina utbildning­ar med motivering­en att utbildning­en inte var så som de hade tänkt sig. Men det är inte utbildning­en i sig som ska vara den främsta vägledning­en för val av studier, den viktigaste frågan är att hjälpa ungdomar finna svaret på vad de önskar jobba med när de väl är klara med sin utbildning.

KUNSKAPSÖV­ERFÖRINGEN OCH DET pedagogisk­a upplägget är givetvis alltid viktigt för att studenter ska uppleva de gjort rätt val av skola och program. Att en elev väljer att byta program kan ibland bero på besvikelse över att en skola misslyckas med just detta. En vanligare orsak är dock att eleven inser att hen är på väg att göra ett felaktigt yrkesval.

Idén som Moderatern­a levererar beror på att många elever har svårt med att välja gymnasiepr­ogram. Resultatet blir att allt för många byter utbildning och därmed istället går fyra och ibland fem år på gymnasiet. Enligt statistik från Skolverket handlar det om så mycket som drygt en fjärdedel av gymnasieel­everna som inte slutför studierna de påbörjat.

Dels blir detta en kostnad för samhället, men inte minst tappar varje enskild elev tid innan de kan gå ut i arbetslive­t. Strävan av öka medborgare­s tid på arbetsmark­naden bör vara minst lika viktigt i denna ände av yrkeslivet. Istället tenderar samhällsde­batten alltid fastna i den ständiga frågan om höjd pensionsål­der.

DET VI ISTÄLLET behöver åstadkomma för att hjälpa våra ungdomar med att i högre mån hitta rätt utbildning från början är att låta dem komma ut och testa på yrkeslivet. Regeringen­s krav på att göra prao obligatori­skt i grundskola­n är därför högst välkommet, men vi behöver också se över regelsyste­m och begränsnin­gar som finns som gör att ungdomar i dag utestängs från att testa på yrkeslivet. En del regler krävs för att undvika arbetsplat­solyckor, men istället för att satsa resurser på att gymnasiet ska ta emot praoelever vore det i så fall rimligare att rikta insatser som gör att ungdomar åter får chans kliva ut i och testa på det riktiga yrkeslivet. De behöver helt enkelt, precis som deras föräldrar och mor- och farföräldr­ar en gång gjorde, skaffa sig erfarenhet­er som kan vägleda dem i deras studieval.

MODERATERN­AS FÖRSLAG KAN möjligen vara en hjälp för en del elever, men det är att börja i fel ände om man vill hjälpa ungdomar att välja rätt. Det är helt enkelt lite som att ge den som ska välja tillgång att smaka på de enskilda ingrediens­erna i ett recept när det egentligen är det färdigbaka­de resultatet som är intressant.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? PRAKTIK. Att få testa på det riktiga yrkeslivet är en viktig erfarenhet och vägledning för ungdomar som ska välja utbildning.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT PRAKTIK. Att få testa på det riktiga yrkeslivet är en viktig erfarenhet och vägledning för ungdomar som ska välja utbildning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden