Hallands Nyheter

Mycket bär även i år – men väldigt små

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

Förra året var ett riktigt rekordår för vilda bär. Hur är det i år för den som vill plocka hellre än köpa?

– Det är nästan viktigare hur stora bären är än hur mycket det finns. Det påverkar hur lång tid det tar att få ihop en liter bär. Då kan man uppleva att det finns lite bär när det egentligen handlar om att bären är små, säger Ola Langvall som är skogsforsk­are på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

HAN UNDERSÖKER HUR bärtillgån­gen ser ut från år till år och gör också en så kallad bärprognos utifrån insamlad data. I år har han inte kunnat samla in någon informatio­n och göra en officiell prognos för Halland.

– Det som är självupple­vt är att det på många ställen finns gott om bär men att bären är mindre än normalt. Och det gäller alla bär, inte bara blåbär. Jag tror det beror på att det är torrt i marken. När bären har mognat så ska de svälla och bli stora. Om det är brist på vatten under den perioden så kan de ju inte svälla. Visst kan de utvecklas allt eftersom, men nu börjar det bli lite sent, säger Ola Langvall.

JA, MÅNGA AV arterna som växer i Halland har redan börjat mogna. Blåbär och hallon är tidiga och mognade för några veckor sedan. Björnbären däremot brukar mogna i slutet av augusti. Men hur vädret blir de kommande veckorna gör ingen större skillnad.

– Knopparna till blommorna ligger där sedan året innan, så det är egentligen då det bestäms hur stor tillgången blir. Det är faktiskt samma sak med torkan, det är en brist från förra året när det var så torrt, säger Ola Langvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden