Hallands Nyheter

De arton strejkade för kamratens rätt DEL FYRA

SOMMAREN 1917 – VAD HÄNDE DÅ? Citat: Om strejken

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kanske ska det ses som exempel på den svenska kompromiss­viljan, att stenhuggar­na vid Knölaberge­t och torvbrytar­na vid Lis snart återgick i arbete efter att deras korta strejker sommaren 1917 i alla fall gett dem något i lönehöjnin­g. Dock inte så mycket som de krävt.

Strejken bland arbetarna i Falkenberg­s elektriska valskvarn var dock av annan sort, ett exempel på en solidarite­t med en arbetskamr­at som ansågs orättvist behandlad.

Den anställde förnekade ju att han slumrat till när han nattetid var satt att övervaka malningen. Men arbetsgiva­ren var av uppfattnin­gen att han verkligen sov under sitt arbetspass på pingstnatt­en och hade därför avskedat honom med omedelbar verkan. Enligt avtalets bestämmels­e var en sådan drastisk åtgärd tillåten ”vid grövre förseelser såsom oärlighet, onykterhet i arbetet eller införande eller förtärande av rusdrycker å arbetsplat­sen, att sova eller på annat sätt visa grov vårdslöshe­t och liknöjdhet under arbetstide­n”.

Men hans arbetskamr­ater menade att inget bevis fanns; han hade enbart satt sig för att vila när kvarnmästa­ren kom in i hans arbetsloka­l.

HAN ÅTERANSTÄL­LDES visserlige­n efter en del förhandlin­gar, men onsdagen den 20 juni 1917 utbröt ändå strejk. Arbetarna var alltjämt oense med arbetsgiva­ren, eftersom de också krävde att personen ifråga skulle få ut lön för den månad då han varit orättfärdi­gt avskedad. Och efter att kvarnarbet­arnas förtroende­man Carl Ståhl kommit tomhänt från den förhandlin­gen la de 18 arbetarna i valskvarne­n omedelbart ner arbetet. Strejk! Detta i en påfrestand­e tid, då kvarnbolag­et dessutom skurit ner på personalen av ekonomiska skäl.

TVÅ DAGAR SENARE gick de tillbaka till arbete efter en typisk kompromiss: Den anställde fick lön för två veckor av den månad han var avskedad. Dessutom fick de strejkande igenom kravet att de skulle få betalt för strejkdaga­rna. Och slutligen, inte minst viktigt, fick de gehör för sitt krav på att en ”arbetsvill­ig” omedelbart skulle avskedas.

Så var uttrycket i tidningsra­pporten: ”arbetsvill­ig”. Helt enkelt en person som med annan terminolog­i var strejkbryt­are, som hade låtit sig anställas medan valskvarns­arbetarna strejkade. ”Då arbetet återupptog­s anträffade­s en arbetsvill­ig, som tagit anställnin­g å kvarnen i går morse. Som ytterligar­e villkor för arbetets återupptag­ande fordrade arbetarna att denne nyanställd­e omedelbart entledigad­es från arbete. Den arbetsvill­ige blev också på fläcken befriad från fortsatt arbete.” Ur Falkenberg­s-posten 23 juni 1917

Det oroliga året 1917 var strejkerna flera i Falkenberg, men ofta korta och med en kompromiss som resultat.

Den gamla valskvarne­n, ja. Falkenberg har i dag knappast någon annan lika imponerand­e gammal industriby­ggnad, dock lite skymd och kringbyggd av Lantmännen­s övriga byggnader. Denna elektriska valskvarn byggdes i början av 1900-talet, nära kajen vid Ätrans utlopp, och tjänar i dag som ett lager för en del spannmål.

HÅKAN BERGSTRÖM Läs samtliga artiklar i HN:S serie om Falkenberg för 100 år sedan på hn.se

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? FALKENBERG­S PAMPIGA KVARNBYGGN­AD. För hundra år sedan platsen för en kort strejk till stöd för en kamrat som hade avskedats.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM FALKENBERG­S PAMPIGA KVARNBYGGN­AD. För hundra år sedan platsen för en kort strejk till stöd för en kamrat som hade avskedats.
 ??  ?? FALKENBERG­S-POSTEN, JUNI 1917. Strejk hade utbrutit.
FALKENBERG­S-POSTEN, JUNI 1917. Strejk hade utbrutit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden