Hallands Nyheter

Små hajar släpps och lär oss haja mer

-

Stora hajar i världshave­n hotas av fiske som ibland sker på ett grymt sätt. Små rödhajar som släpps ut från Havets hus i Lysekil påminner om frågan, och hjälper forskarna till ny kunskap om utsättning av fiskarter.

Den småfläckig­a rödhajen vid Sveriges västkust är inte så storslagen eller dramatisk i sin uppenbarel­se. Den kan bli en meter lång, med upp till två kilos vikt, och lever lite i skymundan vid bottnar på från 30 meters djup ner till 400 meter. Arten är fridlyst i Sverige, men bedöms vara livskrafti­g. Havets hus driver ett projekt där unga exemplar sätts ut för att vi ska lära oss mer, både om den småfläckig­a rödhajen själv och om hur andra hotade fiskarter kan hjälpas med uppfödning.

I år sätts rekord när 15 ungar i tre-fyraårsåld­ern släpps ut i havet, märkta med en grön tagg vid ryggfenan. Rapporter om uppfiskade sådana hajar som släppts igen, och om enstaka som hittats döda, har gett ny kunskap.

– Hajarna rör sig över stora sträckor, säger Helen Sköld, akvarieche­f på Havets hus.

Ett märkt exemplar hittades vid Norges kust. Det tas som intäkt för att alla småfläckig­a rödhajar vid västkusten och i Skagerrak tillhör samma population, vilket inte är självklart för en bottenleva­nde art.

Micke Larsson/tt

 ?? FOTO: ANDREAS OLSSON/TT/ARKIV ?? Småfläckig rödhaj sätts ut i Lysekil för att ge ny kunskap om sig själva och hjälp till hotade arter, och samtidigt påminna om hoten mot stora hajar i världshave­n.
FOTO: ANDREAS OLSSON/TT/ARKIV Småfläckig rödhaj sätts ut i Lysekil för att ge ny kunskap om sig själva och hjälp till hotade arter, och samtidigt påminna om hoten mot stora hajar i världshave­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden