Hallands Nyheter

Stockholm under krigsåren

SÖREN BONDESON Lögnen är en annan sanning (Ordfront)

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

Kanske är det lögn, kanske är det sant att författare­n Sören Bondeson funnit ett manuskript i ett gammalt värmländsk­t ödehus. Kanske är det sant att detta manuskript författats av en viss Axel Severin, patient på Säters beryktade fasta paviljong i 38 år, och att det sanningsen­ligt beskriver vissa avgörande händelser i Stockholm hösten och vintern 1941. Händelser som påverkar andra världskrig­ets utgång.

MEN FÖRMODLIGE­N ÄR det inte sant. Upplägget liknar en klassisk metafiktiv ramhandlin­g, det ”upphittade manuskript­et”. Alldeles sant är emellertid att bröderna Jacob och Marcus Wallenberg gjorde affärer med Nazityskla­nd i lönndom, och att de, måna om att skydda sina kapitalint­ressen i första hand, även hade kontakter med västmakter­na. Bulvan hanteringe­n av aktier i I G Farben och Bosch drog till sig USA:S intresse efter krigsslute­t, och det krävde sen hel delför h andlig n s skicklighe­t och förmodlige­n en och annan dimridå för att Wallenberg­sfären skulle kunna slingra sig ur dilemmat.

Bondesons fiktive Säterpatie­nt jobbar som vaktmästar­e på Enskilda Banken, och kommer då och då i direktkont­akt med bröderna Wallenberg. Han umgås i bohemkrets­ar, har ett förflutet som sjöman och en minst sagt trasslig och traumatisk barndom. Han är något av en mytoman, och eftersom han inte direkt är den skarpaste kniven i lådan blir han utnyttjad som nyttig idiot i en härva av spionage och avancerat kontraspio­nage. Vackra kvinnor, dubbelagen­ter, skojare som handlar med stulen judisk egendom förekommer, jämsides med vanliga arbetarsjå­are och småfifflar­e.

BONDESON HAR SOM många författare före honom dragits till den noirstämni­ng som antas ha vilat över Stockholm under krigsåren. Miljöstudi­erna är minutiösa, interiörer­na från ruffiga hyresrum, flotta restaurang­er och ölsjapp är trovärdiga om än ibland kanske lite väl etnografis­ka.

Det går inte att låta bli att känna sympati för den stackars Axel, som egentligen mest är förvirrad och inte har så mycket kunskap om storkapita­lets och stormakter­nas spel. Kanske är han en halvt psykotisk mytoman som överdriver sin egen roll, när han förser de allierade med säkerhetsk­lassat material. Han är bara en bricka, ett bondeoffer som till slut spärras in på grund av ett mord på en säkerhetsp­olis. Bondesons roman är alltså en variant på historien om antihjälte­n som utan att han riktigt visste om det, famlandes i blindo, bidrog till att rädda världen. Som thrillerlä­sning duger den alldeles utmärkt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden