Hallands Nyheter

I kväll hyllas Cornelis i Allsången

- DANIEL MARTINSSON/TT

En av den svenska visans största monument skulle ha fyllt 80 år den 8 augusti. Det uppmärksam­mas i Allsång på Skansen som denna kväll får ett särskilt Cornelis-tema. – Man blir alltid påmind om honom, säger sonen Jack Vreeswijk.

För Pluras Jonssons del blir detta tredje gången på Allsångens scen. De tidigare gångerna har det varit med Eldkvarn, men nu står han alltså solo.

– Det känns kul att vara med. Än så länge känns det bra, men jag hinner nog bli nervös, säger han.

Plura berättar att han har en varm relation till programmet, ända sedan föregångar­en Bäste man på Skansen som sändes i radio på 50-talet.

– Det lyssnade jag på med mamma och pappa. Sedan har jag inte följt det slaviskt, men det har ju funnits i hela mitt liv.

PROGRAMMET INFALLER PÅ vad som skulle ha varit Cornelis Vreeswijks 80-årsdag, något som uppmärksam­mas med ett Cornelis-tema.

”Detta blev lite av en revanschgr­ej, jag kände att den här gången får jag skärpa mig”

JACK VRESVIJK

– Eldkvarn har ju spelat in Somliga går med trasiga skor, så jag tänkte sjunga den. Sedan blir det väl någon egen låt. Lisa Ekdahl kan säkert också sjunga någon Cornelis, säger Plura, som också gillar att de medverkand­e spänner över flera generation­er.

Jack Vreeswijk finns också med för att hedra pappas minne. Han hoppas att det går bättre denna gång än sist han gästade allsången, då han råkade glömma texten och var missnöjd med sin insats.

– Så detta blev lite av en revanschgr­ej, jag kände att den här gången får jag skärpa mig.

JACK VREESWIJK HAR än så länge inte bestämt vad han kommer att sjunga, men det blir såklart någon av Cornelis låtar. Och han har numera förlikat sig med tanken på att ständigt bli förknippad med sin berömde far.

– Förr kändes det lite ambivalent. Nu har jag accepterat att det finns i bagaget och att jag aldrig kommer undan det, säger Jack Vreeswijk.

– Vart jag än spelar är det alltid någon som träffat honom eller har ett minne av honom. Det kunde bli lite jobbigt när jag var yngre och försökte hitta en egen profil, men nu känner jag mig jättestolt.

I det sjunde avsnittet medverkar även Lisa Ekdahl och Adam Pålsson, The Sounds och Janice. Den sistnämnda lovar ett ”maxat” framträdan­de.

– Jag kommer att sjunga själen ur mig, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden