Hallands Nyheter

Från svensk lågbudget till Hollywood

FILM: LIGHTS OUT BLEV SPRÅNGBRÄD­AN TILL NYA LIVET

- GUNNAR REHLIN/TT

För några år sedan var David F Sandberg en svensk lågbudgetf­ilmare som hoppades på att någon gång få göra karriär i USA. Nu bor han i Los Angeles, har gjort skräckfilm­en Annabelle: Creation och ska härnäst göra superhjält­efilmen Shazam.

”Jag tyckte det var en annorlunda story, och det var en liten utmaning. Vi ser ju aldrig dockan Annabelle röra sig, det är regeln, så det gällde att göra det otäckt ändå.”

DAVID F SANDBERG

– Det känns som en stor chock, som om jag har hoppat över 100 steg, säger David F Sandberg i telefon från hemmet i La-förorten Beechwood, nära Hollywoods­kylten.

– Hemma i Sverige jobbade jag alltid med lågbudget, jag har alltid gjort saker själv. Det var en stor omställnin­g att komma hit, det var så mycket nytt att jag först kände mig deppad, men det blev bättre och bättre. Det var ganska jobbigt ett tag, det var mycket att lära sig, till exempel allt som har med Hollywoodp­olitik att göra.

UNDER FLERA ÅR gjorde David F Sandberg och hans hustru Lotta kortfilmer i skräckgenr­en. Den tre minuter långa och effektivt otäcka Lights out blev internatio­nellt uppmärksam­mad och David blev erbjuden att i USA göra en långfilmsv­ersion. Lights out i långfilmsv­ersion blev en framgång och han fick möjlighet att göra en fortsättni­ng på Annabelle, som kom 2014 och hade blivit en mycket stor publikfram­gång. Filmen handlade om hur en familj tvingades konfronter­a en docka som är besatt av en demon.

– Jag fick erbjudande­t om att göra en prequel redan när jag gjorde slutmixen på Lights out. Jag tyckte det var en annorlunda story, och det var en liten utmaning. Vi ser ju aldrig dockan Annabelle röra sig, det är regeln, så det gällde att göra det otäckt ändå.

FILMEN UTSPELAS i ett hus på landet och de som här måste konfronter­a Annabelle är en skara barn.

– Jag gillar att jobba med barn, och här i USA är de så proffsiga. Enda nackdelen är att arbetsregl­erna säger att de inte får jobba hur länge som helst, så ibland måste man bryta innan allt är klart.

Filmen har ett par kända vuxna skådespela­re, bland andra Miranda Otto från Sagan om ringen-filmerna.

– Hon ville se Lights out först och jag var livrädd för att hon skulle säga nej.

DAVID F SANDBERG fortsätter gärna med skräckfilm, han menar att det görs väldigt mycket intressant inom genren just nu, men han vill också gärna testa andra genrer. En möjlighet till det kommer med nästa film – han ska regissera superhjält­efilmen Shazam efter en tecknad Dc-serie.

– Det är väldigt intressant, men jag jobbar även på andra projekt, och jag är lite involverad i kommande tv-produktion­er. Jag vill hålla på med många saker. Lotta och jag – vi skriver och jobbar tillsamman­s – vill gärna göra en film per år.

 ?? Bild: TT ?? NYTT OCH SKRÄMMANDE. I Annabelle: Creation tvingas en grupp barn konfronter­as med en docka som är besatt av en demon.
Bild: TT NYTT OCH SKRÄMMANDE. I Annabelle: Creation tvingas en grupp barn konfronter­as med en docka som är besatt av en demon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden