Hallands Nyheter

Nervösa väljare bunkrar mat inför resultat

-

Några har fyllt skafferiet med proviant. Andra har tagit det säkra före det osäkra och lämnat huvudstade­n. Det råder spänd stämning i Kenya – där ett väntat jämnt val riskerar att urarta i våldsamhet­er.

I dag är det dags för Kenya att välja president, parlaments­ledamöter och lokala företrädar­e. Det väntas bli ett jämnt lopp mellan president Uhuru Kenyatta och opposition­sledaren Raila Odinga, vilket väcker minnen av de blodiga måna- derna efter det omtvistade valet 2007.

Editar Ochieng har skickat bort sina två döttrar från kåkstaden Kibera i Nairobi, ett av de områden där orolighete­r bröt ut 2007 då omkring 1 200 personer dödades.

– Jag vill inte spela ett 50/50-spel. Jag vill vara säker, säger hon till nyhetsbyrå­n AFP.

Säkerheten kommer att förstärkas på gatorna i hopp om att årets val blir minst lika fredligt som det senaste, 2013. Då förekom en del orolighete­r men inte alls i samma utsträckni­ng som för tio år sedan. Men många kenyaner vill vara på den säkra sidan och det rapportera­s om såväl långa köer på Nairobis bussstatio­ner som överfulla vagnar i matbutiker­na.

Valet blir fjärde gången som 72-årige Odinga gör ett försök att bli president. Han hävdar att han snuvades på segern både 2007 och 2013 och anklagar Kenyatta för att vilja rigga årets val, anklagelse­r som presidente­n har tillbakavi­sat. Det tycks nästan oundviklig­t att den som förlorar valet kommer att ifrågasätt­a resultatet.

För många kenyaner är det fortfarand­e etnicitet – och inte politisk övertygels­e – som styr vem som får deras röst. Både Kenyatta och Odinga har in i det sista försökt nå ut till väljare i områden som domineras av rivalen.

– Det är min regerings plikt att utveckla alla delar av landet, oavsett region eller tillhörigh­et, sade Kenyatta nyligen inför jublande publik i staden Kitui, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. (TT)

 ?? FOTO: BEN CURTIS/AP/ARKIV ?? Kenyas sittande president Uhuru Kenyatta under ett valmöte i Nairobi.
FOTO: BEN CURTIS/AP/ARKIV Kenyas sittande president Uhuru Kenyatta under ett valmöte i Nairobi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden