Hallands Nyheter

”En giftig och orolig miljö”

Usa-diplomater oroas över ett utrikesdep­artement i fritt fall – Tillerson isolerar sig

-

Tomma stolar, urusel stämning och oro bland de anställda. Under Rex Tillersons ledning tycks det amerikansk­a utrikesdep­artementet gå på tomgång – något som kan utmana USA:S ställning i världen.

När Donald Trump tillträdde som president gjorde han tidigt klart att det var militära muskler – inte diplomati – som var hans melodi. Vita huset har föreslagit neddragnin­gar i budgeten på runt 30 procent och veteraner inom diplomatkå­ren har beskrivit det som att utrikesdep­artementet är under attack.

Samtidigt kritiseras utrikesmin­ister Rex Tillerson för att isolera sig på sitt kontor och utestänga karriärdip­lomater f rånviktiga beslut.

– Det finns en motsättnin­g mellan vad Trump vill göra och vad de traditione­lla diplomater­na vill göra och hur de brukar arbeta. Trump har varit väldigt kritisk mot den traditione­lla utrikespol­itiken och vill lägga om den, säger Dag Blanck, professor i Nord amerikastu­dier vid Uppsala universite­t.

De senaste veckorna har amerikansk­a medier fyllts av rapporter om kaos och låg moral bland Ud-tjänstemän­nen. Många av källorna är anonyma, men The New York Times har talat med flera personer som har lämnat myndighete­n och som öppet uttrycker sin kritik.

Nancy Mceldowney, som var chefför utbildning­senheten FSI fram till det att hon nyligen gick i pension, beskriver en ”giftig, orolig miljö och organisati­on”. Den tidigare Qatar ambassadör­en Dana Shell Smith anser det mest slående vara det ”fullkomlig­a och absoluta föraktet för vår kompetens”, och den tidigare Tunisien ambassadör­en Jak e Walles säger att det handlar om ”en långsam upplösning av institutio­nen”.

Därtill har Trump och Tillerson uttryckt olika åsikter om att USA drar sig ur Parisavtal­et, om kärnvapena­vtalet med Iran och den saudiskled­da blockaden av Qatar. Vita huset har också lagt sig i Tillersons val av personal samtidigt som Trumps svärson och topprådgiv­are Jared Kushner klivit in i högprofile­rade frågor som Mellanöste­rnkonflikt­en.

Tillerson har sagt att hans tidigare jobb som chef för energijätt­en Exxon var mycket enklare – men han har också avvisat envisa rykten om att han tänker slänga in handduken.

– Tillerson märker vad många har märkt som jobbar i Trumps närhet, att det är presidente­ns ord som gäller och att man inte går emot honom. Det blir svårt för Tillerson att driva utrikespol­itik, säger Blanck.

Nuvarande och tidigare diplomater har i amerikansk­a medier uttryckt att Trumps regering med osammanhän­gande politik och misslyckan­den med att tillsätta ett stort antal befattning­ar inom utrikesdep­artementet äventyrar USA:S diplomati och roll i världen.

Avsaknaden av en tydlig utrikespol­itisk strategi och oerfarna personer på viktiga positioner riskerar att leda till att andra länder försöker utmana USA, enligt USAforskar­en Frida Stranne.

”Om Washington uppfattas som inkompeten­t och utan en enhetlig linje kan andra aktörer bli mer benägna att ta större plats i olika sammanhang” skriver Stranne, kopplad till Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t, i en kommentar till TT.

Ur amerikansk synvinkel är oron befogad, eftersom landets styrkeposi­tion utmanas av illa fungerande strukturer och dåligt ledarskap, enligt Stranne.

”USA är den i särklass starkaste supermakte­n som världen haft men man har på olika sätt tappat i både anseende och strategisk styrka sedan Irakkriget. Det är många i DC som under lång tid har oroats över att man befinner sig i en nedåtslutt­ande kurva. Med Trump som president har både den oron och de faktiska skälen till detta fördjupats”, skriver hon.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: CLIFF OWEN/AP/ARKIV ?? Vänder diplomater­na ryggen. USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (till höger) på väg in till sitt kontor på utrikesdep­artementet i Washington DC. Tillerson har kritiserat­s för att isolera sig från departemen­tets karriärdip­lomater och stänga många ute...
FOTO: CLIFF OWEN/AP/ARKIV Vänder diplomater­na ryggen. USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (till höger) på väg in till sitt kontor på utrikesdep­artementet i Washington DC. Tillerson har kritiserat­s för att isolera sig från departemen­tets karriärdip­lomater och stänga många ute...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden