Hallands Nyheter

Under tisdagen fattade en ladugård i Björkhult eld och totalförst­ördes. Släcknings­arbetet pågick i flera timmar.

- AGNES KÅGSTRÖM agnes.kagstrom@hn.se

Det tidigare förbudet att röka på arbetstid utökas för anställda i Varbergs kommun. För att göra arbetstide­n helt rökfri ska det inte längre vara tillåtet att röka e-cigaretter eller vattenpipa.

Förbudet mot rökning på arbetstid har gällt sedan 2014. Snart blir det inte heller tillåtet att röka ecigarette­r eller vattenpipa.

– Det innebär att man inte får röka under registrera­d arbetstid. Men vill man röka på lunchraste­n, så är det inget arbetsgiva­ren kan förbjuda eftersom den inte räknas som arbetstid, säger Christina Björned, personaldi­rektör i Varbergs kommun.

FÖRÄNDRING­EN ÄR ETT led i målet om ett rökfritt Sverige. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har ställt sig bakom regeringen­s mål om att mindre än fem procent av befolkning­en ska röka år 2025. Det har också uppkommit frågor från medarbetar­e i kommunen om de tidigare reglerna.

– Vattenpipa har jag aldrig hört

”Vill man röka på lunchraste­n, så är det inget arbetsgiva­ren kan förbjuda eftersom den inte räknas som arbetstid” CHRISTINA BJÖRNED

personaldi­rektör

att någon anställd har brukat under arbetstid. När det gäller ecigarette­r finns det anställda som har ringt oss och frågat om det är tillåtet, detta med anledning av att det sprider en viss lukt, säger Christina Björned.

PÅ SIKT SKA kommunen verka för en helt tobaksfri miljö. I vissa kommuner finns redan förbud mot snusning och tuggtobak. Det är något som kommunen ska titta på framöver, men än är det inte aktuellt med något snusförbud.

– I och med att forskninge­n säger att snusningen är ett beroende som det tar tid att komma i från, så måste vi i så fall ha en plan för att kunna hjälpa våra anställda att komma i från det, säger Christina Björned.

 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? VARMT. Flera meter höga slog upp från lågor resterna av ladugården.
Bild: ALINE LESSNER VARMT. Flera meter höga slog upp från lågor resterna av ladugården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden