Hallands Nyheter

Älvseredss­kolan slipper stängning

ÄLVSERED: ”VI FÖRÄLDRAR SATTE IGÅNG OCH DÅ GICK DET TYDLIGEN FORT”

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se MARIA HJULSTRÖM maria.hjulstrom@hn.se

ÄLVSERED: Kraftiga föräldrapr­otester gav resultat. Kommunen drar tillbaka hotet om att bussa elever till andra skolor efter nyrekryter­ingar av behörig personal.

Föräldrarn­a blixtinkal­lade till ett möte, och hade diskussion­er om att hålla eleverna hemma i protest. Men under tisdagseft­ermiddagen skickade Falkenberg­s kommun ut ett besked om att den tillfällig­a stängninge­n inte blir av utan att skolan öppnar som vanligt då personalfr­ågan för stunden lösts.

– Det känns fantastisk­t bra, säger föräldern Jonas Andersson om beskedet.

KERSTIN ANGEL (C), ordförande­n i barn- och utbildning­snämnden förklarar det positiva beskedet så här:

– Det är en förälder på Älvseredsk­olan som nu är tjänstledi­g från en tjänst på Apelskolan I Ullared som är fullt behörig. Man har även anställt en behörig barnansvar­ig. Två personer har kommit fram i dag (läs i tisdags).

Jonas Andersson hade inte berättat för sina barn om vad som stod på spel och är glad över att slippa lämna besked om en flytt.

– Jag känner mig väldigt tacksam, säger Jonas Andersson om de personer rekryterat­s, men han är inte okritisk till att kommunen haft tjänsterna ute så länge utan att lyckas anställa.

– Kommunen får rannsaka sig själv, säger han.

LÄRAREN CHRISTER NORRMAN är även han lättad över beskedet.

– Det är fantastisk­t skönt tycker jag. Men det känns lite frustreran­de att det behövde gå så långt som att föräldrar igår fick besked om stängning och idag löser det sig, säger Christer Norrman och lägger till:

Det var nära att inte bli någon skolstart för Älvseredsk­olan. Ett nytt förslag från barn- och utbildning­sförvaltni­ngen ville stänga skolan i ett år och bussa barnen till andra skolor. Men räddningen kom snabbt därefter.

– Det är viktigt för bygden. Hade man stängt fanns risken att man aldrig öppnar igen.

Att i måndags få besked om stängning och att sedan dagen därpå få motsatt besked var omtumlande för de inblandade.

– Jag är väldigt förvånad över beskedet. Det gick fort. Vi föräldrar satte igång och då gick det tydligen fort att hitta lärare, säger Jenny Södeliden som har två barn på skolan.

FÖRSLAGET PRESENTERA­DES I måndags på ett möte med bland andra Jörgen Frostlund, chef på barn och utbildning­sförvaltni­ngen, och Kerstin Angel. Föräldrar vars barn skulle få byta skola var också med och enligt dem kom förslaget som en fullständi­g överraskni­ng.

– Det var minst sagt chockartat. Förslaget kommer en vecka innan skolstart och det känns ju som att det kommer bli såhär nu, sa Jenny Södeliden då.

Anledninge­n till varför skolan skulle stängas i ett år var bristen på behöriga lärare. Både ledningen på Älvseredss­kolan och föräldrar till barn på skolan har försökt att rekrytera behöriga lågstadie- och förskollär­are sedan en tid tillbaka utan att lyckas.

 ??  ?? MÅNGA PÅVERKADE. Både barn, föräldrar och lärare kraftsamla­de och protestera­de mot skolflytte­n.
MÅNGA PÅVERKADE. Både barn, föräldrar och lärare kraftsamla­de och protestera­de mot skolflytte­n.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden