Hallands Nyheter

Gordh sitter sällan still

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Han är ett välkänt ansikte i Varberg och Nils Gordh har ett finger med i mycket som händer i staden.

Engagemang­et hos Destinatio­n Apelvikens vd Nils Gordh går inte att ta miste på. Han sitter med i otaliga styrelser och nätverk för att utveckla allt från campingnär­ingen till den lokala handbollen.

HN MÖTER

Nils Gordh räcker fram den tjocka boken om Apelviken som hembygdsfö­reningen Gamla Varberg har gett ut. Här finns det beskrivet hur det kom sig att han startade verksamhet i Apelviken. Hans familj hade sommarstug­a på Getterön och som 17-åring fick han sommarjobb på Getteröns camping.

VID 22 ÅRS ålder fick han arrendera sommarbuti­ken i Apelviken. Tio år senare tog han över restaurang Solviken. År 1997 blev campingen till salu och Nils Gordh lyckades få banken att låna ut tio miljoner kronor till honom. Fram till dess hade han haft dubbla jobb där han förutom verksamhet­erna i Apelviken också drev ett eget företag inom försäljnin­g av produkter till bok- och pappershan­dlare.

– Jag åkte runt mycket i Sverige, en hel del i de norra delarna och lärde mig mycket, säger han.

NÄR HAN TOG över campingen slutade han med säljjobbet. I dagsläget har han sommartid 117 personer på lönelistan. Det är 28 anställda året runt. Säsongen för gäster med husvagn sträcker sig till största delen från den 1 maj till den 31 augusti. Stuggäster och husbilscam­pare besöker dem hela året.

Nils Gordh gillar att göra saker tillsamman­s med andra, speciellt att utvecklas tillsamman­s. Han sitter med i valberedni­ngen för organisati­onen Svensk camping och han är vice ordförande i Camping Västkusten.

De nio campingarn­a i Varberg jobbar tillsamman­s och ser sig enligt Nils Gordh inte som konkurrent­er utan kolleger. Han är också med i sammanslut­ningen Vännerna i viken. De är alla näringsidk­are i viken, såsom är krögare, boendeanlä­ggningar, stugägarfö­reningar och surfgymnas­iet med flera som tillsamman­s försöker utveckla Apelviken.

– Det är roligt att göra saker tillsamman­s. Tillsamman­s är man stark. Vi ska ha en vinfestiva­l den 26 augusti.

En fråga som ligger nära till hands är hur Mr Apelviken själv tillbringa­r sin semester.

– Jag har svårt att ligga still på en strand utan jag vill vara aktiv. I vintras var jag fem veckor i Alperna och åkte skidor.

Det händer att han åker till andra campingar runt om i världen för att få inspiratio­n. Han var och cyklade mountainbi­ke i Dolomitern­a och bodde på en av de finaste campingarn­a i Europa. Där hade de byggt hus i träden och hade många andra spännande grejer på gång.

CAMPINGLIV­ET HAR förändrats. Fler känner som Nils Gordh, de nöjer sig inte med att ligga på stranden. Det ska vara aktivitete­r och äventyr. På Destinatio­n Apelviken arrangeras vattenjymp­a, surf-aktivitete­r, zumba och yoga. Att Nils Gordh hänger med i tiden har han fått kvitto på. När branschorg­anisatione­n firade 50 år blev han utnämnd till årets branschför­flyttare.

Det är inte bara inom turistområ­det som han engagerar sig. Han är vice ordförande i HK Varberg. När klubben hade ekonomiska problem för några år sedan gick han med i den nya styrelsen och hjälpte till. De lyckades få ekonomin i balans. Ser du några orosmoln för din bransch inför framtiden?

– Ja, när det gäller nya bilar och det blir en hårdare beskattnin­g. När en bil drar husvagn måste den ha en viss totalvikt för att inte föraren ska behöva ta nytt körkort. Det kan hämma en viss typ av husvagnsfö­rsäljning. De flesta husbilar körs på diesel. Det talas om förbud att köra in i vissa städer. Jag oroar mig också för klimatet och vad som händer i framtiden.

I SEPTEMBER, när den mest intensiva sommarsäso­ngen har nått sitt slut, tar Nils Gordh och ett gäng kompisar nattåget upp till Älvsbyn. Där rider de westernrid­ning och bor i vildmarken ett par nätter. En kul och udda avkoppling.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? GILLAR SAMARBETE. Nils Gordh har många idéer på hur Apelviken kan utvecklas. Ny inspiratio­n hämtar han världen över.
Bild: ANNA OSCARSON GILLAR SAMARBETE. Nils Gordh har många idéer på hur Apelviken kan utvecklas. Ny inspiratio­n hämtar han världen över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden