Hallands Nyheter

Slarv orsak till akut ingrepp

HALMSTAD: AKUT OPERERERAD EFTER ATT SÅRODLING SLARVATS BORT

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hn.se

Vårdcentra­len slarvade bort det prov som visade att Selma Selimbasic drabbats av multiresis­tenta bakterier. Till slut fick hon opereras akut.

När Selma Selimbasic sökte hjälp hos sin vårdcentra­l för ett elakartat sår skickades hon hem med vanlig antibiotik­a. Att såret var infekterat av multiresis­tenta bakterier upptäcktes aldrig, eftersom sårodlinge­n slarvades bort. En månad senare hade infektione­n spridit sig och Selma fick opereras akut.

– Jag mår ganska bra nu. Det är i alla fall inte samma smärta som tidigare, men jag har inte kunna jobba sedan i maj och har missat en hel sommar, konstatera­r Selma Selimbasic när vi träffas i hennes lägenhet på Linehed i Halmstad.

Ute gassar solen, men Selma är fortfarand­e konvalesce­nt efter operatione­n i början av juni och har precis börjat kunna sitta normalt.

– De fick göra tre snitt på baksidan av låret för att komma åt allt infekterat kött, men man vågade inte sy ihop av rädsla för att det skulle finnas bakterier kvar. Såren får nu växa ihop av sig själva, berättar Selma.

DET HELA BÖRJADE för tre månader sedan när hon och sambon Enis var på solsemeste­r på Bali. En morgon upptäckte hon en liten böld på låret som sedan växte och sprack.

– Kvar blev ett ganska djupt sår som gjorde väldigt ont. Jag ringde min moster, som är sjuksköter­ska, men hon var osäker på hur bra vården är på Bali och tyckte att jag skulle vänta med att söka hjälp tills vi var tillbaka i Halmstad.

Samma dag som paret kom hem, den 16 maj, sökte Selma akut hos sin vårdcentra­l på Nyhem. Då var smärtan från såret nästan outhärdlig.

– En läkare tittade på det och tog en bakterieod­ling. Jag fick sedan antibiotik­a utskrivet och skulle komma tillbaka regelbunde­t för att byta förband. Det gjordes ingen annan undersökni­ng, som blodprov eller blodtryck, berättar Selma.

Den tio dagar långa antiobioti­kakuren visade sig dock inte ha någon effekt. I stället spreds infektione­n och nya sår uppstod på låret.

–Varje gång jag besökte vårdcentra­len för att byta förband så frågade jag efter svaret på bakterieod­lingen och berättade att smärtan bara blev värre och värre. De svarade bara att provsvar kan ta lite tid och skickade hem mig igen.

NÄSTAN EN MÅNAD senare, den 8 juni, var Selma så dålig att hon inte kunde ta sig ur sängen. Selmas sambo ringde då vårdcentra­len och krävde att få veta mer om den bakterieod­ling som gjorts flera veckor tidigare. En sjuksköter­ska berättar då att man tyvärr inte kan hitta provet och att Selma behöver komma och ta ett nytt.

Det här besöket blev dock annorlunda. En ny läkare behövde bara kasta en blick på såren innan han bedömde att Selma måste åka till kirurgens akutmottag­ning.

VÄL DÄR KONSTATERA­DES att hon hade feber och extremt hög puls, vilket kan tyda på en svår infektion i kroppen. En bakterieod­ling visade att såren var infekterad­e med den multiresis­tenta bakterien MRSA, Selma opererades akut och det infekterad­e området skars bort.

– Jag hoppas att inga annan ska behöva utsättas för all den smärta som jag haft. Det som känns värst är att min vårdcentra­l inte trodde på mig när jag berättade hur ont det gjorde och att man lyckades slarva bort ett så viktigt prov som en bakterieod­ling, säger Selma.

Med hjälp av Region Hallands patientnäm­nd har hon nu anmält vårdcentra­lens misstag. Efter tre veckor kom ett brev från vårdcentra­lschefen där hon beklagar det som hänt och att Selmas sårodling ”försvunnit”. Hon skriver också att man nu sett över sina rutiner för hantering av odlingar så att det inte ska kunna hända igen. Det är fortfarand­e oklart var odlingen tagit vägen.

Med brevet följde också ett ”yttrande” från en icke namngiven läkare på vårdcentra­len. Han eller hon konstatera­r där att den undersökni­ng som gjordes vid första besöket var ”adekvat”. Hen skriver: ”Eftersom patienten uppfattade­s som opåverkad fanns inte någon indikation för att ta puls, blodtryck eller blodprov. Det är inte heller rutin i en sådan situation”.

– Det är helt obegriplig­t att de kan skriva att jag var opåverkad. När jag kom dit hade jag inte sovit på flera nätter och hade fruktansvä­rt ont, säger Selma.

Efter sommarens händelser har hon bytt vårdcentra­l och är nöjd med det bemötande hon fått på sina nya vårdcentra­l och på sjukhuset.

– Jag ska nu ta tre prover med tre månaders mellanrum för att kontroller­a att jag är fri från MRSA. Det första provet var negativt, så det känns jätteskönt, säger hon.

VAR DE MULTIRESIS­TENTA bakteriern­a kommit ifrån har man ännu inte lyckats spåra.

– Jag var inlagd på sjukhuset i februari för vinterkräk­sjuka. Det kan vara då som jag fick dem och att jag varit bärare sedan dess. Det är tur att jag är ung och frisk i övrigt. Hade jag varit äldre kunde det här ha slutat illa, säger Selma.

 ??  ?? SMÄRTSAMT SÅR. Vid operatione­n fick det göras tre snitt för att komma åt hela infektione­n, som orsakats av de resistenta bakteriern­a.
SMÄRTSAMT SÅR. Vid operatione­n fick det göras tre snitt för att komma åt hela infektione­n, som orsakats av de resistenta bakteriern­a.
 ??  ?? BER OM URSÄKT. ”Vi beklagar att du inte är nöjd med behandling­en och att odlingen
BER OM URSÄKT. ”Vi beklagar att du inte är nöjd med behandling­en och att odlingen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden