Hallands Nyheter

Lyckligt slut för skolan i Älvsered

SKOLAN. De som bor på Falkenberg­s landsbygd behöver veta att de kan sitta lugnt i båten. Därför lär landsbygds­skolorna bli en viktig fråga i nästa års val.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 9/8. Att den första reaktionen blir frustratio­n och ilska när man får höra att ens skola stängs ner är knappast konstigt, inte minst om det gått mindre än ett år sedan man senast tog kampen för dess bevarande. Detta gällde under ungefär ett dygn i Älvsered där man fått höra talas om att skolan skulle stängas ner under ett år.

Orsaken var att Falkenberg­s kommun misslyckat­s med att rekrytera behöriga lärare. Lösningen skulle istället bli att skicka barnen med buss till Fagered och Ullared det kommande läsåret.

HAR DE FÖRSÖKT tillräckli­gt mycket var frågan man ställde sig. Detta eftersom Älvseredss­kolan var en av de landsbygds­skolor som skolutredn­ingen förra året förslog skulle läggas ned. Där och då räddades den och andra byskolor på grund av kraftiga protester, men nu verkade mörka moln åter hopa sig på himlen.

Och även om beskedet från kommunen var att det handlade om en tillfällig stängning under ett år hjälpte det inte mycket för att dämpa oron bland föräldrarn­a i Älvsered. Med färskt minne av förra årets kamp är det fullt begripligt att misstankar­na väcktes om huruvida detta skulle bli en ”smygande metod” för att trots allt fullfölja nedläggnin­gsförslage­t.

MEN ISTÄLLET FÖR att låta irritation och ilska enbart leda till protester mot det beslut som hotade att komma användes på tisdagen energin och engagemang­et hos de boende i Älvsered att finna en lösning på problemet. I elfte timmen lyckades man helt enkelt bidra till att få fram de två behöriga lärare som krävdes för att bedriva undervisni­ngen på Älvseredss­kolan.

HISTORIEN OM HOTET mot skolan i Älvsered har alltså fått ett lyckligt slut. Det är samtidigt en historia som visar på ett starkt folkligt engagemang samt ännu en gång hur viktig skolan är för en by.

ETT ÅR FRÅN nu står vi mitt uppe i valkampanj­er inför höstens val. Och även om en hotad byskola ännu en gång blev räddad denna sommar är chansen stor att skolorna och var de ligger kommer vara en fortsatt viktig lokal fråga även då.

Eftersom stängninga­r av mindre skolor varit den fråga som främst eldat på känslorna i debatten om staden kontra landsbygde­n under denna mandatperi­od, bör de partier som menar allvar med att de ser fördelen med mindre byskolor vara tydliga med detta i sina lokala valprogram. Dels för att det finns röster vinna, dels för att det kan vara tryggt för landsbygde­ns småbarnsfö­räldrar att veta att deras val att bo på landsbygde­n inte innebär att de årligen måste samla sig till kamp för sina barns skola.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? ÖPPET. Så här tomt hotade det att bli på Älvseredss­kolan det kommande läsåret. Men i sista stund löstes situatonen och snart fylls skolgården åter av barn.
Bild: JONATAN BYLARS ÖPPET. Så här tomt hotade det att bli på Älvseredss­kolan det kommande läsåret. Men i sista stund löstes situatonen och snart fylls skolgården åter av barn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden