Hallands Nyheter

Minister Lövin svingar vilt

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Miljöparti­ets språkrör, klimatmini­ster Isabella Lövin, är arg på centerleda­ren Annie Lööf. I en debattarti­kel i Aftonblade­t (7/8) hävdar hon att centerleda­ren ljuger om flygskatte­n. Centerpart­iet har ju hävdat att en flygskatt har en begränsad klimateffe­kt och inte driver någon omställnin­g av flyget.

Så är det inte alls menar nu Lövin. ”Enligt den utredning som gjorts kan flygskatte­n minska utsläppen med så mycket som 180 000 ton koldioxide­kvivalente­r per år med start nästa år. Det motsvarar utsläppen från cirka 100 000 bensinbila­r”, skriver hon i Aftonblade­t.

Lövin tar i: ”I ett oerhört allvarligt läge för världen då vi måste ta ansvar för våra barns och barnbarns framtid väljer Centern att sätta maktpoliti­k före klimatpoli­tik. Därmed tror kanske Annie Lööf att hon visar ledarskap. Det gör hon inte”, skriver Lövin.

PROBLEMET ÄR VÄL bara att en flygskatt minskar ju inte utsläppen. Det är ju flygplanen som står för utsläppen och det är först om skatten leder till att ett antal flygplan stannar kvar på marken som utsläppen blir mindre.

För om skatten leder till att resandet minskar innebär det ju inte automatisk­t att antalet flygplan i luften minskar. Om linjen Luleå – Arlanda får en sämre beläggning är det ju inte säkert att flygbolage­n väljer att lägga ner linjen. Det är först när så sker – eller åtminstone att ett antal avgångar ställs in – som en utsläppsmi­nskning kan ske. Om de som då avstår flyget och istället tar bilen så blir det väl snarast så att man flyttar utsläppen.

SJÄLVKLART MÅSTE MAN minska utsläppen också när det gäller resandet. Men det gäller att hitta styrmedel som ger effekt. Centerpart­iet har istället för flygskatt pekat på att inblandnin­g av biobränsle är en bättre väg att gå. ”Vi måste hitta nya vägar fram för att ställa om våra transporte­r till att bli grönare och mer miljövänli­ga. Nu går vi vidare med konkreta förslag för att minska utsläppen från flyget. Vi vill se en obligatori­sk inblandnin­g av förnybart i flygbränsl­e för alla flyg som lyfter från svenska flygplatse­r”, skriver partiet på sin hemsida.

Samtidigt har man pekat på att om regeringen gör allvar av att komma med ett förslag på flygskatt i höstens budget är man inte främmande för att rikta misstroend­e i riksdagen mot ansvarigt statsråd. ”Vi hör vad de säger. Vi är inte tondöva”, sade finansmini­sters statssekre­terare Leif Jakobsson (S) nyligen till Svenska Dagbladet (31/7).

DET ÄR MILJÖPARTI­ET som hårdast drivit frågan om flygskatt. Frågan fanns med i deras valmanifes­t inför valet 2014. Inom (S) finns det starka krafter regionalt som inte vill se en sådan skatt. Luleås kommunalrå­d Niklas Nordström (S), ordförande för Svenskt flyg, har talat om ”kalldusch”. Han anser att flygskatte­ns positiva miljöpåver­kan saknar bäring.

Det börjar bli dags nu för regeringen att bestämma sig. Men sakfrågan gagnas inte av ministrar som svingar vilt mot andra partier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden