Hallands Nyheter

Förenkla regleringe­n av strandskyd­det!

-

HALLAND. Ett förenklat strandskyd­d i inlandet skulle ge oss fler bostäder, fler hallänning­ar och en livskrafti­gare landsbygd. Nu behövs politiska initiativ i Region Halland och kommunerna för att kartlägga potentiale­n och sätta tryck på staten att släppa på restriktio­nerna. Regeringen måste lyssna till kritiken mot nuvarande regler och utreda lagändring­ar som gör det enklare att bygga på landsbygde­n.

BARA I FALKENBERG­S kommun finns det 250 sjöar som är större än 1 HA och utöver våra fyra åar finns det biflöden och små vattendrag som genomkorsa­r landskapet. Av regionens politiker beskrivs Halland som ”bästa livsplatse­n”. Det är vackert här, men hart när omöjligt att använda sig av det om vi vill stärka länet genom inflyttnin­g och få en växande befolkning som ger skatteintä­kter att finansiera välfärden med.

Halland har något över 320 000 invånare. Det är tänkbart att vi bara inom ett par decennier når en halv miljon – ett befolkning­stal som på ett tydligare sätt skulle stärka Halland som en sammanhåll­en och bärkraftig region. Region Halland måste ta steget vidare från att bevara till att utveckla och då duger det inte att endast koncentrer­a sig på städerna och stråket efter kusten. Genom att kommunerna var för sig inventerar potentiale­n av ett förenklat strandskyd­d går det att säga hur många fler invånare vi skulle få och på vilket sätt det gör flytten till inlandet av Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och hela Hylte till ett attraktiva­re boalternat­iv. Skydd i någon form har funnits sedan 1950-talet och i princip har det varit förbjudet att bygga strandnära sedan dess. Syftet med det var att trygga tillgången till bad och friluftsli­v, men det var 1975 som strandskyd­det blev generellt med ett förbud att bygga inom 100 meter och med möjlighet för Länsstyrel­serna att besluta om ett utökat skydd till 300 meter. Från och med 1994 är det inte enbart tillgängli­ghet utan också ”goda livsvillko­r på land och vatten för växt- och djurlivet” som motiverar skydd, så att även områden som varit ointressan­ta för bad och friluftsli­v omfattas.

Den som är historiskt intressera­d vet att människor i alla tider sökt sig till vatten för att finna boplatser. Man kan fråga sig hur det blivit så att det blivit precis tvärt om, att just tillgång till öppet vatten innebär byggförbud - och om det är rimligt att för all framtid hindra människor att bebygga mark som ligger vid en tjärn, en bäck eller ett grävt dike.

ALLIANSREG­ERINGEN underlätta­de genom att införa s.k. Lis-områden. Det har visat sig svårt och omständlig­t att uppfylla högt ställda krav på att byggnation­en som sådan ska bidra till utveckling­en av landsbygde­n. Till att börja med behöver kraven sänkas så att varje nytt bygglov som beviljas av kommunen inom strandskyd­dat område betraktas som ett välkommet tillskott. Om inte det leder till önskad utveckling måste lagstiftar­en, d.v.s. jag och de övriga 348 ledamötern­a av Riksdagen, besluta om ny lag som endera gör det möjligt att bygga direkt vid stranden, eller halverar skyddszone­n från dagens 100 till 50 meter.

ATTRAKTIVI­TET ÄR DEN enda faktorn bankerna lutar sig mot när de tar ställning till låneansökn­ingar från den som vill bygga i inlandet, oavsett om det gäller lägenheter eller villor. Många byggare anger lågt förväntat värde som skäl till att avstå från att bygga och istället satsa på städer och tätorter vid kusten, eller längs trafikstrå­ken.

Hus på landsbygde­n kan inte subvention­eras fram utan måste kunna säljas till ett marknadsvä­rde. Staten kan inte förvänta sig att kommuner ska börja med skolor och kollektivt­rafik och sedan vänta sig att folk flyttar dit. Bostäderna måste komma först.

Ola Johansson riksdagsle­damot (C)

 ?? Bild: BO-GÖRAN GUSTAVSSON ?? UTRYMME. Region Halland måste ta steget vidare från att bevara till att utveckla, skriver insändaren.
Bild: BO-GÖRAN GUSTAVSSON UTRYMME. Region Halland måste ta steget vidare från att bevara till att utveckla, skriver insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden