Hallands Nyheter

Ladugård brann ner i Björkhult

VEDDIGE: PÅ BARA NÅGON TIMME VAR LADAN ÖVERTÄND

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

En ladugårdsb­yggnad i Björkhult i Veddige började under tisdagsför­middagen att brinna. När räddningst­jänsten anlände strax efter klockan 11 var byggnaden helt övertänd.

– Jag trodde att det var någon som eldade ris men så hörde jag att det small. När jag kom ner dit rök det runt hela taket, säger Urban Niklasson som jagar på marken där ladan står.

Han kände en konstig lukt när han befann sig i jaktstugan, bara ett stenkast från ladugården som förutom jaktstugan har långt till närmsta granne. Urban Niklasson insåg snabbt att något inte stod rätt till. Då ringde han direkt till räddningst­jänsten.

– Hela huset brinner, sa jag, det är full brand. Och så berättade jag att varken djur eller människor fanns vid ladan, säger Urban Niklasson.

Redan tjugo minuter efter larmet var räddningst­jänsten på plats. Men då var ladan redan övertänd och bortom räddning. Taket hade rasat in och räddningst­jänstens prioritet blev istället att rädda intilligga­nde boningshus.

– Vi var oroliga över huset bakom ladan. Det rök rätt bra i det i början, säger räddningsl­edare Mattias Hägerling.

LÄNGRE NER PÅ grusvägen som leder till ladugården samlades flera grannar.

– Vi sköter marken och mina hästar brukar beta framför ladugården. I går var de här bara en liten bit bort, säger Iréne Rickardsso­n och pekar mot en äng där röken redan ligger tjock.

Irene Rickardsso­n åkte ner till ladugården så fort hon såg röken. Under tisdagsför­middagen oroade hon sig över att de som äger gården inte fått informatio­nen. De var inte hemma när ladugården fattade eld.

– Jag vill inte ringa dem, då jag är rädd att de kommer bli chockade, säger hon.

NÄR HN FÅR tag på en av delägarna har räddningst­jänsten redan informerat om eldsvådan.

– Det är svårt att fatta att det har hänt. Jag tänker åka ut efter jobbet. Räddningst­jänsten säger att det inte finns mycket att se, säger Göran Johansson som äger gården tillsamman­s med sin syster och morbor.

Ingen människa eller djur ska ha kommit till skada under branden. Men det kunde ha gått illa.

– Jag var rädd att det skulle bli en skogsbrand, det är så torrt ute, säger Iréne Rickardsso­n.

NÅGON SKOGSBRAND BLEV det inte. Även om elden spred sig hela vägen till gräset på andra sidan vägen. Vid 12-tiden hade räddningst­jänsten tagit kontroll över branden. Trots den torra skogen och åkrarna runt omkring lyckades man se till att branden inte spred sig. En styrka med släckbil lämnades kvar för att kunna fortsätta arbetet. Räddningsl­edaren Mattias Hägerling räknade med att släcknings­arbetet skulle ta flera timmar.

 ??  ?? BRINNER. På kort tid var hela ladgården övertänd.
BRINNER. På kort tid var hela ladgården övertänd.
 ?? Bild: ALINE LESSNER ??
Bild: ALINE LESSNER
 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? TOTRT. På platsen var hettan från branden påtaglig och röken blåste ut över de kringligga­nde åkrarna.
Bild: ALINE LESSNER TOTRT. På platsen var hettan från branden påtaglig och röken blåste ut över de kringligga­nde åkrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden