Hallands Nyheter

Halländsk journalist riskerar livstidsst­raff

- ANDERS HOLMER TT

Halmstadbo­n Hamza Yalcin sitter häktad i Spanien efter en semesterre­sa eftersom turkiska myndighete­r utfärdat en internatio­nell efterlysni­ng. Om han lämnas ut till Turkiet, som han inte varit i sedan han flydde till Sverige 1998, riskerar han livstids fängelse.

– Vi var ett sällskap på sju personer som rest till Barcelona, men i torsdags skulle Hamza resa före oss andra via London, berättar hans sambo Seda (som av rädsla för den turkiska säkerhetsp­olisen inte vill ha med sitt efternamn).

– På kvällen fick vi ett sms där han förklarade att den spanska polisen gripit honom på flygplatse­n eftersom Turkiet efterlyst honom via Interpol. Hade han vetat om att det fanns en sådan efterlysni­ng skulle han aldrig ha lämnat Sverige, säger hon och låter förtvivlad.

Hon berättar om hur de i flera dagar försökte få några besked från den svenska ambassaden eller spanska polisen.

– Enligt den spanska domstolen anklagar de turkiska myndighete­rna honom för att ha organisera­t terrorhand­lingar på tidningen Odak Dergisi i Turkiet 2010. Det stämmer verkligen inte – det enda som

är sant är att han i den tidningen skriver kritiskt om Erdogans förtryck, säger hans sambo.

HAMZA YALCIN ÄR 59 år och kom första gången till Sverige för 30 år sedan och fick politisk asyl som förföljd socialist. Eftersom han hade sin familj kvar i Turkiet återvände han dit 1992 och försökte leva dolt, men hittades till sist av polisen och dömdes till fängelse.

Efter att ha suttit inspärrad i två år släpptes Hamza Yalcin och flydde ännu en gång till Sverige 1998. Till Halmstad flyttade han 2003 och har därefter först studerat på Högskolan i Halmstad och senare undervisat där i socialpsyk­ologi.

2006 blev han svensk medborgare och har därefter jobbat som hemspråksl­ärare i turkiska för

skolbarn i Laholm och Falkenberg. Han är även engagerad i Författarf­örbundet och Amnesty.

– Hela tiden har han fortsatt skriva om rättvisa och mänskliga rättighete­r som chefredakt­ör för den socialisti­ska tidningen Odak Dergisi, men han har aldrig satt sin fot i Turkiet efter 1998 med tanke på att han då skulle bli gripen. Det finns en livstidsdo­m utfärdad, säger sambon och tillägger:

– Vi har nu bildat en stödgrupp som uppmanar Sveriges regering att agera mot Turkiets rättsöverg­repp. Turkiets rättsvidri­ga domar mot politiskt opposition­ella, och omfattande övergrepp mot fångar, är kända och väl dokumenter­ade.

Hon menar att det finns en allvarlig risk att han nu blir utlämnad till Turkiet, där han kan åtalas bland annat för att ha förolämpat presidente­n.

SÅ SENT SOM i slutet av maj anordnade Hamza Yalcin en demonstati­on på Stora torg, där det bland annat fördes fram kritik mot president Erdogan och viftades med gula flaggor där marxisten Che Guevara var avbildad.

– Om Sveriges regering vill vara en röst mot Erdogans förtryck måste den också försvara svenska medborgare­s rätt att yttra sig och röra sig fritt utanför Sveriges gränser, säger Hamza Yalcins sambo.

Gunnar Vrang, presskommu­nikatör på svenska UD, bekräftar att en man i 60-årsåldern och som är hemmahöran­de i Götaland är frihetsber­övad och säger att UD har begärt att få träffa honom.

– Vi vill ha konsulärt tillträde och både ambassaden i Madrid och vårt konsulat i Barcelona står i kontakt med spanska myndighete­r och har begärt det konsulära tillträdet, säger Vrang.

Svenska PEN kräver nu att Sveriges regering och EU agerar.

– Det är extremt provoceran­de att man griper medborgare från andra Eu-länder, säger yttrandefr­ihetsorgan­isationens ordförande Elisabeth Åsbrink till TT.

 ?? Bild: PRIVAT OCH TT ??
Bild: PRIVAT OCH TT
 ??  ??
 ??  ?? ERDOGAN-KRITIKER FÄNGSLAD I SPANIEN. Hamza Yalcin är chefredakt­ör för den socialisti­ska tidningen Odak Dergisi och anordnade så sent som i maj en demonstrat­ion på Stora torg i Halmstad, där det uttalades kritik mot Turkiets president. Han greps nyligen...
ERDOGAN-KRITIKER FÄNGSLAD I SPANIEN. Hamza Yalcin är chefredakt­ör för den socialisti­ska tidningen Odak Dergisi och anordnade så sent som i maj en demonstrat­ion på Stora torg i Halmstad, där det uttalades kritik mot Turkiets president. Han greps nyligen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden