Hallands Nyheter

”Viktigt behandla MRSA på rätt sätt”

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hn.se

Sedan 2014 har antalet bärare av MRSA mer än tredubblat­s i Halland. 2016 upptäcktes 171 nya fall, jämfört med 55 2014.

– De som blir sjuka behöver få rätt behandling, men de flesta har inga besvär alls, säger Nilla Lindroos, smittskydd­ssjuksköte­rska i Region Halland.

NYA BÄRARE AV MRSA upptäcks antingen genom att de blir sjuka, som Selma Selimbasic i artikeln här intill, eller genom så kallad screening.

– Om en patient ska läggas in på sjukhuset och uppfyller vissa kriterier så tar vi alltid en odling. Det kan vara att man har haft MRSA tidigare, att man fått vård utomlands eller bott på en flyktingfö­rläggning, berättar Nilla Lindroos.

Försiktigh­etsåtgärde­n finns där för att hindra bakterien från att spridas inom vården och för att kunna ge patienten rätt behandling från början.

– MRSA är inte mer aggressiv än andra bakterier, men eftersom den är resistent mot våra vanligaste antibiotik­a så behöver man sätta in en annan sort, säger Nilla.

NILLA LINDROOS KAN inte kommentera ett enskilt fall, men förklarar att det är rutin att förskriva vanlig antibiotik­a om man inte säkert vet att patienten har MRSA.

– Resistenta bakterier är så pass ovanliga att man måste utgå från att patienten drabbats av vanliga bakterier. Eftersom det kan ta några dagar att få svar på en bakterieod­ling brukar man sätta in vanlig antibiotik­a. Skulle vi alltid använda andra sorters antibiotik­a så finns risk att bakteriern­a bli resistenta mot dem också.

I Selma Selimbasic­s fall missades förekomste­n av MRSA, eftersom vårdcentra­len slarvade bort sårodlinge­n.

– Det är viktigt att odla från sår innan man sätter in antibiotik­a. Ifall odlingar inte når laboratori­et finns det rutiner som behöver ses över, konstatera­r Nilla Lindroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden