Hallands Nyheter

Utsläppta minkar hotar fågellivet

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Minkar utgör ett stort hot mot det unika fågellivet utmed strandänga­rna mellan Falkenberg och Varberg. Förra veckans minkutsläp­p i Glommen fördöms nu av fågelvänne­r.

Det var under natten till torsdag förra veckan som drygt 2 000 minkar släpptes ut från Söndregård­s minkfarm i Glommen. Även om det stora flertalet av djuren fångades in redan under torsdagen, enligt farmens ägare, så reagerar nu ornitologe­r starkt på nyheten om utsläppet.

I– DET ÄR bedrövligt. Om det är så kallade djurrättsa­ktivister som ligger bakom det här så gör de djurlivet en otrolig björntjäns­t. De ställer till det så fruktansvä­rt mycket mer. Sekundärt så tar du ju död på allt fågelliv, säger Thomas Andersson, ordförande i Falkenberg­s ornitologi­ska förening.

Minkar har inte någon naturlig plats i vårt ekosystem, menar Thomas Andersson som på nära håll, och under flera år, har sett vad minken ställer till med längs Hallandsku­sten.

– De har fullständi­gt förstört fågellivet. De häckande arterna har minskat med 80 procent på senare. Till största delen beror det på minken.

HAN BESKRIVER MINKEN som en högeffekti­v jägare som rovar åt sig både ägg och ungar. Eftersom de halvmeterl­ånga pälsdjuren främst är aktiva på nätterna så har de häckande fåglarna än svårare att värja sig.

– Minken dödar så mycket som den bara kan och lägger på lager. Den tar död på allt. Många minkar klarar säkert inte vintern men det finns en stam som har etablerat sig med några generation­er och har anpassat sig till klimatet, säger Thomas Andersson.

Morups Tånge, och de strandnära ängarna däromkring, hör till landets främsta kustreserv­at. Sedan 40-talet är området ett naturreser­vat där fågelskåda­re varje år observerar ovanliga och känsliga vadarfågla­r.

ORNITOLOGI­SKA föreningen­s medlemmar har under en längre tid satt ut minkfällor för att mildra konsekvens­erna. Minkfarmen i Glommen ligger bara ett stenkast från kusten.

– Det är en väldigt dyster bild. De är inte helt lätta att fånga men vi gör vad vi kan, säger Thomas Andersson.

”Om det är så kallade djurrättsa­ktivister som ligger bakom det här så gör de djurlivet en otrolig björntjäns­t” THOMAS ANDERSSON

ornitolog

 ??  ?? HN I GÅR.
HN I GÅR.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden