Hallands Nyheter

”Rädda för att bryta mot lagen”

Därför väljer kommunerna bort att utreda självmord

-

Regeringen vill att kommuner ska utreda fler självmord. Men kommunerna är osäkra på vilka regler som gäller, och eftersom de inte måste så avstår de att utreda.

– Det måste snabbt till lagstiftni­ng, säger Lotta Vahlne Westerhäll, professor emerita vid Göteborgs universite­t.

Förra året publicerad­e Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen ett stödmateri­al för att kommuner ska utreda fler självmord.

–Vi tänker att det är väldigt viktigt att man utreder, speciellt bland unga personer. För det är på det sättet man kan få kunskap som man kan använda i det preventiva arbetet, säger Eija Airaksinen, utredare på Folkhälsom­yndigheten.

Utredninga­rna ska ta reda på vad som hänt, varför det hände och vad man kan göra för att undvika att det händer igen. Men kommunerna är tveksamma. En orsak är att det upplevs oklart vilken informatio­n som får lämnas ut mellan hälso- och sjukvården och kommunen.

– Alla är rädda för att bryta mot den typen av lagstiftni­ng, säger Ing-marie Wieselgren, psykiatrik­er och samordnare för psykisk hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Eftersom det saknas krav på att utredninga­rna görs, och man dessutom upplever att man riskerar att göra fel, drar sig kommunerna för att utreda.

– Sedan kräver det resurser. Vi vet att kommuner inte har resurser i dag, de går på knäna. Vi förstår det, men samtidigt vill vi framföra att det här är viktigt, säger Airaksinen.

Folkhälsom­yndigheten har beställt en utredning om de juridiska svårighete­rna och man funderar nu på hur man ska gå vidare. Lotta Vahlne Westerhäll, som gjort utredninge­n, säger att det finns ganska stora möjlighete­r att lämna informatio­n mellan kommun och hälso- och sjukvård, men att det krävs lagstiftni­ng med krav för att de faktiskt ska göras.

Hon vill se att både hälsooch sjukvården och kommunens socialtjän­st blir skyldiga att utreda självmords­fall, och att det ställs krav på samverkan dem emellan. Polis och räddningst­jänst ska vara skyldiga att informera socialtjän­sten när de får kännedom om ett självmord, föreslår hon.

Utan krav kommer få händelsean­alyser att göras, tror Lotta Vahlne Westerhäll.

– Det tror jag är väldigt negativt ur prevention­ssynvinkel. Det måste satsas väldigt mycket på att få ner antalet suicider, säger hon.

Men Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) är tveksam till lagstiftni­ng, och pekar på att stödmateri­alet från Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen har en viktig roll. Men Airaksinen beskriver det som ”ganska tandlöst” och myndighete­n ser nu själv över om man ska gå på utredarens linje och föreslå lagkrav. SKL stödjer ett sådant, i kombinatio­n med att man löser sekretessp­roblematik­en.

–Frågar man kommuner och landsting tycker man inte att det är orimligt. Men sedan behöver det finnas stöd och material på hur man gör det på ett klokt sätt, så att det inte blir överarbeta­t och går för mycket tid som skulle kunna läggas på skolarbete eller patienter, säger Ing-marie Wieselgren.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV ?? Eftersatt. Få självmord utreds, trots att det anses viktigt.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV Eftersatt. Få självmord utreds, trots att det anses viktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden