Hallands Nyheter

Assistansb­olag blåser Försäkring­skassan

-

Cirka fyra miljarder kronor av svenska skattemede­l har betalats ut till oseriösa assistansb­olag. I många av fallen har bolagen kunnat plocka ut pengar i tio år innan utbetalnin­garna stoppats.

Enligt en sammanstäl­lning som Svenska Dagbladet genomfört har 3,9 miljarder kronor betalats ut till 15 oseriösa bolag, vars utbetalnin­gar senare stoppats eftersom de bedömts som olämpliga.

Ytterligar­e tre bolag har stämplats som oseriösa, men siffrorna för de bolagen har inte lämnats ut.

Pengar som ska gå till svårt funktionsh­indrade har i vissa fall i stället gått till att finansiera dyra boenden, höga löner, lyxbilar och till och med terrorreso­r till Syrien och Irak.

Försäkring­skassans nationella samordnare Linus Nordenskär anser dock att majoritete­n av miljardern­a inte gått direkt ner i bluffmakar­nas fickor. Om vården inte utförts hade brukarna larmat, påpekar han.

– Det är jätteallva­rligt. Men vi har avsatt de resurser som vi anser att vi kan för att komma åt brottsligh­eten. Vi har maximerat vår kontrollve­rksamhet för att utreda och komma till rätta med det här. Jag är helt säker på att majoritete­n av de här pengarna har man utfört assistans för, säger han till SVD.

Försäkring­skassan började stoppa utbetalnin­gar i högre utsträckni­ng förra året efter ett ledningsby­te. En förvånande stor andel av pengarna, cirka 2,4 miljarder, har betalats ut i Örebroområ­det.

Linus Nordenskär tror att den kraftiga ökningen av den privata marknadens andel av assistanse­n kan vara en del av förklaring­en till fusket.

– Vi måste vara ödmjuka och säga att vi måste hänga med i den förändring som sker. Vi måste vara där ute och kontroller­a det här. Med de möjlighete­r vi har i dag gör vi så gott vi kan och vi anmäler till IVO och andra myndighete­r, säger han. Martin Stockton

Johansson/

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Försäkring­skassans kontor på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm.
FOTO: TT/ARKIV Försäkring­skassans kontor på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden