Hallands Nyheter

Laddat val mellan ärkerivale­r

Långa köer till vallokaler­na – spänd väntan på hur förloraren ska ta nederlaget

-

Trots oro för krångel och våldsamhet­er strömmade kenyanerna till vallokaler­na i går. Och vid sidan om mindre incidenter såg valet ut att ha flutit på enligt plan.

Nu är väntan spänd på hur förloraren kommer att ta sitt nederlag.

Insatserna var höga när kenyanerna gick till valurnorna för att välja president, parlaments­ledamöter och lokala företrädar­e. Valkampanj­en har präglats av stundtals hätsk retorik mellan den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga.

Det är andra gången de ställts inför varandra i en valkamp, och troligen sista chansen för 72-årige Odinga att knipa den presidentp­ost han hävdar att han bestulits på i de två senaste valen.

Färskt i minnet finns det våld som bröt ut efter anklagelse­r om fusk i valet 2007, och som ledde till att omkring 1 200 människor miste livet.

Men väljarna lät sig inte skrämmas. Köerna ringlade långa utanför flera vallokaler redan timmar innan de öppnade i går morse.

– Jag röstade för Raila, för han kommer att vara så mycket bättre för oss. Men om han inte vinner är det okej. Detta är trots allt en demokrati, sade byggarbeta­ren Tom Mboya till nyhetsbyrå­n AFP, efter att han röstat i Nairobis slumområde Kibera.

Osäkerhete­n har varit stor över hur det nya systemet med biometrisk väljariden­tifiering och elektronis­k röstsamman­ställning skulle fungera. Oron späddes på efter att den ansvarige för systemet nyligen hittades torterad och mördad.

Men enligt valkommiss­ionens chef Wafula Cehbukati gick röstandet vid landets runt 41 000 vallokaler i stort smidigt. När de stängde klockan 16 svensk tid fanns uppgifter om mindre incidenter.

Vid ett par vallokaler kom klagomål från väljare om att deras namn inte fanns registrera­de i systemet, rapportera­r Reuters. Och de långa köerna väckte irritation på flera håll. Utanför en vallokal i Nairobi använde polisen tårgas för att lugna otåliga väljare.

Men gårdagens kanske mest dramatiska händelse inträffade i en avlägsen by i distriktet Västra Pokot, där en höggravid kvinna som väntade på sin tur att rösta plötsligt drabbades av värkar. Med hjälp av medköande kunde hon föda ut sin lilla flicka vid vallokalen. Efter ett besök på en lokal sjukvårdsk­linik återvände hon för att lägga sin röst.

– Nu är jag lycklig, för jag har fött och jag har röstat, sade modern till AFP.

Om allt går som planerat väntas valresulta­tet kunna presentera­s i dag onsdag. Men vid krångel kan det dröja flera dagar.

Enligt opinionsmä­tningarna är det en kamp på kniven mellan Kenyatta och Odinga. I båda läger räknar man med seger och nya misstankar om fusk kan bli en tändande gnista till orolighete­r.

– Nu hänger det på om rösträknin­gen kommer att fungera, säger Anders Sjögren, statsvetar­e vid Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala, till TT.

–Om det uppfattas som att regeringss­idan har riggat valet så kan det bli oroligt.

Mattias Mächs/tt

 ??  ?? president. vice president. Son. Son. President Kenyatta. Utmanare Odinga.
president. vice president. Son. Son. President Kenyatta. Utmanare Odinga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden