Hallands Nyheter

De flyr ”dzud”

Nytt klimat tvingar mongoler att överge nomadlivet

-

De drömde om det glittriga storstadsl­ivet, och hamnade i Ulan Bators jurt-slum. Men många tycker ändå att det är bättre än den hårda tillvaron ute på Mongoliets vidder, där den fruktade ”dzud” härjar om vintrarna.

De ligger utströssla­de i backarna runt huvudstade­n, stora områden med nedgångna jurtor, eller gerer som de egentligen ska kallas i Mongoliet. Runda tält med en kamin i mitten. 35-åriga Jamiynsure­ngiin Olzods bostad är likadan här som ute på de sägenomspu­nna slätter där hon växte upp. Bara mer sliten och inträngd bland tusentals andra.

– Det är svårt här. Men livet på landet är ännu svårare, säger hon till nyhetsbyrå­n AFP:S reporter inne i geren, där hon bor med sina tre barn.

Jamiynsure­ngiin Olzod ingår i en inflyttnin­gstrend som gjort att Ulan Bator, Mongoliets huvudstad, har vuxit till bristnings­gränsen. Allt fler mongoler överger landets traditione­lla nomadiska liv.

En orsak är densamma som på många andra håll i världen: längtan efter utbildning och västerländ­skt välstånd. Men Mongoliet har också en speciell faktor, det fruktade väderfenom­enet dzud (zud).

Dzud innebär extra torra, heta somrar som följs av extremt kalla vintrar, ner till 50 minusgrade­r – trots att Mongoliet ligger på liknande avstånd från ekvatorn som exempelvis Italien och Frankrike. Höstregnen uteblir i stort sett numera, vilket slår mot växtlighet­en så att djuren får mindre att äta.

– Jag saknar verkligen de där höstdagarn­a, säger 68-årige Begzsuren Nyangaa, som ännu inte har gett upp nomadlivet, till brittiska The Guardian.

– Klimatet har förändrats så mycket. Man kan säga att vi bara har två årstider kvar.

38-årige Altansukh Purev såg sig tvungen att söka sig till storstaden när hans djur utraderade­s bokstavlig­en över en natt häromvinte­rn.

– Vi förlorade 39 av 40 kor och nästan 300 får. Korna strövade i väg i snön och kom aldrig tillbaka. Och när vi vaknade på morgonen hade alla fåren frusit ihjäl, säger han till The Guardian.

– Vi hade förlorat allt, och beslöt oss för att ge oss av hit till Ulan Bator omedelbart.

Dzud är inget nytt fenomen, men forskare bedömer enligt AFP att det blir allt värre på grund av de klimat- förändring­ar människans beroende av fossila bränslen innebär. Den gångna vintern dukade enligt statistike­n tiotusenta­ls, kanske hundratuse­ntals, av mongoliska nomaders djur under i kylan.

Samtidigt bågnar Ulan Bator under migrations­trycket. Det finns inte direkt någon annanstans för flyende nomader att ta vägen. Huvudstade­n är Mongoliets enda storstad. Till ryska metropoler är det hundratals mil, och mongoler som lyckas flytta dit har för TT vittnat om rasism och utanförska­p.

För att ta sig in i Kina måste man korsa den bistra Gobiöknen, och till Peking är det över 1000 kilometer. Ulan Bators borgmästar­e såg sig enligt AFP i vintras tvungen att införa tillfällig­a restriktio­ner för inflyttnin­g.

Den nye presidente­n, den forne brottnings­mästaren Khaltmaa Battulga, växte själv upp i en ger i huvudstade­n, i områden där Världsbank­en beräknar att arbetslösh­eten ligger på minst 60 procent. Vid tillträdet i mitten av juli svor 54-årige Battulga att utrota fattigdome­n.

Frågan är dock hur det ska gå till. Turisterna lockas av det väglösa landskapet, med oändliga vidder där hästentusi­aster ordnar världsberö­mda ridsemestr­ar. Men gästskaror­na är små, landet är långväga och dyrt att flyga till.

Tågresenär­er kommer i större mängder längs den berömda Transmongo­liska järnvägen, som tar 6–7 dygn mellan Peking och Moskva respektive S:t Petersburg. Många stannar dock knappt till i Mongoliet. Så Mongoliets stora ekonomiska hopp heter Oyu Tolgoi. Det är ett gruvområde med koppar och guld som ska byggas ut till gigantiska nivåer och sedan stå för en tredjedel av landets bruttonati­onalproduk­t, är det tänkt.

Men Oyu Tolgoi ligger isolerat i södra Mongoliet och ger inte många arbetstill­fällen i huvudstade­n. Många mongoler befarar också att den brittiskba­serade gruvjätten Rio Tinto lägger beslag på det mesta av rikedomarn­a.

Jamiynsure­ngiin Olzod är trots allt nöjd över att sonen och döttrarna nu går i skola, även om promenaden dit är tre kilometer. Tillsamman­s med sin syster kan hon tjäna hyfsat med tögrög – den mongoliska valutan – genom att sy den traditione­lla mongoliska kappa som kallas deel. Men de har bara en gammal symaskin att dela på.

– Det enda jag vill ha nu är en ny symaskin, säger hon till AFP.

Henrik Samuelsson/tt

 ?? FOTO: MIRVA HELENIUS/IFRC/AP/TT/ARKIV ?? Ihjälfrusn­a djur i Khuvsgul i norra Mongoliet i februari i år.
FOTO: MIRVA HELENIUS/IFRC/AP/TT/ARKIV Ihjälfrusn­a djur i Khuvsgul i norra Mongoliet i februari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden