Hallands Nyheter

Order till Usa-tjänstemän: Undvik k-ordet

-

Anställda på USA:S jordbruksd­epartement har uppmanats att inte använda ordet ”klimatförä­ndringar” – utan i stället tala om ”extremt väder”. Nyligen utsåg president Donald Trump klimatförn­ekaren Sam Clovis till forsknings­chef vid departemen­tet.

Uppmaninge­n kom redan i februari i år, i ett mejl från chefen för markhälsa Bianca Moebius-clune, skriver tidningen The Guardian som tagit del av e-postväxlin­gen.

Mejlet ska ha innehållit listor med ord som ska undvikas av de anställda och förslag på vad de bör ersättas med. Till exempel ska uttryck som ”anpassning till klimatförä­ndringar” inte användas, i stället ska man från departemen­tets sida tala om motstånd mot ”extremt väder”.

Att president Donald Trumps styre har en mer klimatskep­tisk inställnin­g än företrädar­en Barack Obamas är väl känt. I början av sommaren meddelade Trump att USA drar sig ur det globala Parisavtal­et om klimatet och han har rivit upp flera av Obamas miljöbeslu­t. Flera höga presidentu­tnämn- ingar har samtidigt gått till personer som tvivlar på att människan ligger bakom den globala uppvärmnin­gen – till skillnad från en i närmast enig forskarkår: Klimatskep­tikern och universite­tslektorn Sam Clovis fick sitt jobb i somras enligt webbtidnin­gen The Hill. Och miljömyndi­gheten EPA:S chef Scott Pruitt har varit tydlig med att han tvivlar på att utsläpp av växthusgas­er är den främsta orsaken till temperatur­stegringen i världen.

Trumpanhän­gare som TT talat med anser att klimatarbe­te, när det behövs, kan drivas genom privata initiativ och att globala överenskom­melser som Parisavtal­et kostar för mycket pengar.

Trumps linje har väckt ilska både globalt och i USA. Flera stora delstater med Kalifornie­n i spetsen har lovat att minska sina utsläpp och fortsätta följa Parisavtal­et.

 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN/AP/TT ?? USA:S president Donald Trump.
FOTO: JACQUELYN MARTIN/AP/TT USA:S president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden