Hallands Nyheter

Lätt att missförstå ikonerna

- TEKNIK & TRENDER EVA WIESELGREN @wieselgren på Twitter

Smörgås, ammande kvinna, kvinna med huvudduk, zombie. Det är några av årets emojinyhet­er. Men se upp när du väljer bilder i stället för ord – vi tolkar dem inte på samma sätt.

Emojier, känsloikon­er, används allt flitigare. När vi förut skrev smileys med tecken som :) använder vi nu allt oftare de små färgglada bilderna i stället.

När du skickar ett meddelande med en emoji är det inte en bildfil som skickas utan en kod. Koden förvandlas till en bild i mottagaren­s mobil eller dator.

DET FINNS EN gemensam standard för vilka koder som används och vad de ska visa. Men grafiken, den lilla teckningen, är olika mellan olika plattforma­r.

Apple har sina bilder, Microsoft har sina, Google har sina, Samsung har sina, Facebook har sina – och så vidare. Vad mottagaren ser kan du aldrig säkert veta. Det kan bli en obegriplig tom fyrkant.

Även om mottagaren får upp samma bild som du skickat kan du inte vara säker på hur den tolkas.

Bilden med två handflator med streck emellan uppfattas av några som ett stopptecke­n, av andra som att man är positiv och prisar något, visar en undersökni­ng från universite­tet i Mississipp­i.

Det räcker att läsa hur bilderna beskrivs på nätet för att inse att det är upplagt för missförstå­nd.

Ta till exempel emojin där det kommer ut ånga ur näsborrarn­a. Triumf eller frustratio­n är två av tolkningar­na. Eller är gubben helt enkelt förkyld och snorar och nyser?

OM DU VILL se hur alla emojier ser ut på olika plattforma­r ska du kolla på unicode.org/emoji/charts/fullemoji-list.html Om du inte ser de nyare i din mobil eller dator kan det bero på att ditt system inte hunnit uppdateras med dem ännu.

Google jobbar på en lösning så att även androidmob­iler som inte uppdaterat­s ska kunna se de nya bilderna och slippa få tomma fyrkanter.

Ett tips om du vill byta hudfärg på en emoji med en människa: Tryck på bilden på mobilens tangentbor­d så får du flera att välja på.

 ??  ??
 ??  ?? SVÅRTOLKAT. Stopp eller en som gör vågen? Triumf, ilska eller frustratio­n?
SVÅRTOLKAT. Stopp eller en som gör vågen? Triumf, ilska eller frustratio­n?
 ??  ?? EMOJINYTT. Några av de senaste bilderna som de kommer att se ut i Iphone, Ipad och Mac i höst.
EMOJINYTT. Några av de senaste bilderna som de kommer att se ut i Iphone, Ipad och Mac i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden