Hallands Nyheter

Förbundet vill stoppa spel på U21

- TT

Enligt organisati­onen Federbet förekommer matchfixni­ng i de svenska U21-serierna. Svenska Fotbollför­bundet vill stoppa möjlighete­n att spela på matcherna. – Men vi har en verklighet att förhålla oss till, säger chefsjuris­ten Anders Hübinette.

Federbet – som arbetar för att motverka matchfixni­ng – har analyserat hur oddsen förändras före och under matcher hos omkring 50 spelbolag som erbjuder spel på svenska U21-matcher, och upptäckt avvikelser som tyder på fusk, rapportera­r Dagens Nyheter.

– Det är informatio­n jag känner till, och det är naturligtv­is allvarligt, säger Svenska Fotbollför­bundets chefjurist Anders Hübinette till TT. Han fortsätter: – Sedan är det svårt att värdera hur utbrett det är, oavsett serie. Man måste vara försiktig med att peka ut någon. Det jag kan säga är att vi har tittat på matcher i U21-serierna.

ENLIGT HÜBINETTE VILL fotbollsfö­rbundet omöjliggör­a spel på matcher i U21-serierna.

– Vi vill inte att det ska gå att spela på de serierna, eller på andra lägre serier eller juniormatc­her. Eller på till exempel antal varningar eller hörnor. Men vi har en verklighet att förhålla oss till, med utländska spelbolag som erbjuder spel, säger han.

Att helt motverka manipulera­de matcher är svårt. Anders Hübinette menar att attityden hos spelare och ledare är avgörande för att komma till bukt med problemet.

– Vi kan utbilda och informera spelare och ledare. Och så kan vi utreda, så klart. Sedan vill vi att de som fixar matcher ska veta att vi eller polisen kan vara på plats. Att det inte är riskfritt, säger han.

”Vi vill inte att det ska gå att spela på de serierna, eller på andra lägre serier eller juniormatc­her. Eller på till exempel antal varningar eller hörnor”

ANDERS HÜBINETTE chefjurist, SVFF

REGERINGEN GICK TIDIGARE i sommar ut med att matchfixni­ng blivit en prioritera­d fråga för den spelutredn­ing som ser över spelmarkna­den.

– Den här typen av brottsligh­et hotar förtroende­t i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicens­systemet för att även bekämpa matchfixni­ng, sade civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) i juni.

 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD ?? VILL STOPPA SPEL. Enligt organisati­onen Federbet är flera matcher i de svenska U21-serierna fixade. ”Man måste vara försiktig med att peka ut någon”, säger förbundets chefjurist Anders Hübinette.
Bild: SIMON HASTEGÅRD VILL STOPPA SPEL. Enligt organisati­onen Federbet är flera matcher i de svenska U21-serierna fixade. ”Man måste vara försiktig med att peka ut någon”, säger förbundets chefjurist Anders Hübinette.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden